Трънчани бяха информирани за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС чрез среща и открита приемна – СНИМКИ

Екипът на Областния информационен център – Перник проведе информационна среща в град Трън на тема: „Популяризиране на законовата рамка за финансиране на проекти със средства от ЕСИФ. Актуални отворени процедури по програмите“. Събитието беше последно от информационния цикъл, който екипът на Инфоцентъра проведе в пернишкия регион, съобщиха организаторите.

Присъстващите бяха запознати с Нормативната уредба, която рамкира определянето на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции при изпълнение на проекти, финансирани от Европейския съюз. На основание член 70 от Закона за управление на средствата от ЕСИФ е приета Наредба за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции, и процентните показатели за определяне размера на финансовите корекции по реда на Закона. Наредбата касае оперативните програми, както и програмите, финансиращи трансгранични и транснационални проекти.

Важно е да се знае, че при определяне размера на финансовите корекции се отчита естеството и сериозността на нарушението, допуснато от бенефициента, както и финансовото отражение, което то има или би могло да има върху средствата от ЕСИФ. Приети са два подхода при определянето на финансовата корекция – диференциален и пропорционален. При първия корекцията е в размер равен на реално установените финансови последици, а при втория се прилага процентен показател. Като пример може да се посочи, че при нарушение неспазване на сроковете за получаване на оферти, тоест са по-кратки от нормативно установените, финансовата корекция може да бъде 10 % при по-малко намаляване на срока и 25 % при съкращаването му наполовина.

Друг пример е липса на публикуване на обявление за процедура за обществена поръчка. В този случай 25 % корекция ще бъдат наложени на бенефициента. При отстраняване на оферти с необичайно ниска цена корекцията е в размер на 25 на сто, а при установен конфликт на интереси, установен от компетентен съдебен или административен орган на бенефициента ще бъдат наложени 100 % корекция.

Конкретизирани са показателите на корекцията за нарушения като неизпълнение на мерките за информация и комуникация, задължителни за бенефициентите; неизпълнение на одобрени индикатори, свързани с постигането на целите на програмата; допълнителни строителни работи или услуги, надвишаващи лимита, определен в съответните разпоредби и други.

След края на информационния ден, експертите от Областен информационен център – Перник, организираха открита приемна, която е част от националната инициатива „ЗАЕДНО за ЕВРОПА“. Кампанията се провежда в периода 10 март – 20 май, 2017 година от мрежата от 28-те информационни центрове в България за популяризиране на ЕСИФ. Евроекспертите информираха заинтересованите граждани относно 10-та годишнина от членството на страната ни в Европейския съюз, 60 години от създаването на Европейския социален фонд, 6 години от създаването на мрежата и предстоящото председателство на Република България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Раздадени бяха информационни материали, свързани с популяризирането на ЕСИФ.

Снимки: Областен информационен център – Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...