От статистиката: Трънското село Шипковица е обезлюдено, а в още три селища в пернишка област са с население под 5 човека

Трънското село Шипковица е обезлюдено, сочи справка в сайта на НСИ. Селото се намира в планински район, част от планините на Краищенската планинска област, разположена в западната част на България по границата ни със Сърбия. Населеното място е съставено от множество махали, разположени по билните части на заоблените планински склонове. Местността е обрасла с вековни букови гори, между които се намират красиви поляни с множество шипкови храсти, откъдето идва името на селото.

Три други села в пернишка област са с население под 5 човека. Това пък сочи справката на отдел “Статистически изследвания – Перник”. Разпределението на населението по градове и села е както следва: 78.6 % в градовете и 21.4 % в селата. Към края на 2016 година населените места в област Перник са 171, от които 6 са градове и 165 – села. В 80, или 47 % от населените места, живеят от 1 до 49 души включително. Село Драгичево в община Перник продължава да бъде най-голямото село в областта с население – 1 949 души.

Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция, съобщават още от отдел “Статистически изследвания – Перник”.

През 2016 година в областта са регистрирани 954 родени деца, като от тях 950 (99.6 %) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличил със 71 деца. Коефициентът на обща раждаемост през 2016 година е 7.6 ‰, а през предходните 2015 и 2014 години той е бил съответно 7.0 и 7.3 ‰. И през 2016 година нивото на общата смъртност се задържа високо. Броят на умрелите е 2 395 души, а коефициентът на обща смъртност – 19.2 ‰, при 15.1 ‰ общо за страната. Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 59 случая.

В рамките на областта отрицателен механичен прираст е регистриран в общините Перник – минус 354 души, Радомир – минус 52 души и Земен – минус 9, а в останалите общини броят на заселените е по-голям от броя на изселените.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...