От статистиката: Трънското село Шипковица е обезлюдено, а в още три селища в пернишка област са с население под 5 човека

Трънското село Шипковица е обезлюдено, сочи справка в сайта на НСИ. Селото се намира в планински район, част от планините на Краищенската планинска област, разположена в западната част на България по границата ни със Сърбия. Населеното място е съставено от множество махали, разположени по билните части на заоблените планински склонове. Местността е обрасла с вековни букови гори, между които се намират красиви поляни с множество шипкови храсти, откъдето идва името на селото.

Три други села в пернишка област са с население под 5 човека. Това пък сочи справката на отдел “Статистически изследвания – Перник”. Разпределението на населението по градове и села е както следва: 78.6 % в градовете и 21.4 % в селата. Към края на 2016 година населените места в област Перник са 171, от които 6 са градове и 165 – села. В 80, или 47 % от населените места, живеят от 1 до 49 души включително. Село Драгичево в община Перник продължава да бъде най-голямото село в областта с население – 1 949 души.

Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция, съобщават още от отдел “Статистически изследвания – Перник”.

През 2016 година в областта са регистрирани 954 родени деца, като от тях 950 (99.6 %) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличил със 71 деца. Коефициентът на обща раждаемост през 2016 година е 7.6 ‰, а през предходните 2015 и 2014 години той е бил съответно 7.0 и 7.3 ‰. И през 2016 година нивото на общата смъртност се задържа високо. Броят на умрелите е 2 395 души, а коефициентът на обща смъртност – 19.2 ‰, при 15.1 ‰ общо за страната. Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 59 случая.

В рамките на областта отрицателен механичен прираст е регистриран в общините Перник – минус 354 души, Радомир – минус 52 души и Земен – минус 9, а в останалите общини броят на заселените е по-голям от броя на изселените.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...