Дъб на 8 века, който расте в местността Ославеница в трънското село Еловица ще се бори за титлата “Дърво с корен” в конкурса за 2017 година

Трънско дърво е номинирано за новия конкурс “Дърво с корен”. Това съобщи за БТА авторът на номинацията Людмила Гюрова. В надпреварата влиза многовековен дъб в местността Ославеница в село Еловица. Той се смята за над 800-годишен, но поради лошата почва, върху която е израснал, не е с внушителни размери.

Дървото расте върху камъни, често е удряно от гръмотевици, но е устояло и на тях. Под него от желъдите му са пораснали фиданки и така дъбът се радва на многобройна челяд. В миналото под дървото се събирали овчарчета и ядели хляб от просо, като си разказвали легенди. Овцете пладнували на обяд под короната на дъба, като преживяли поетата храна, а децата се забавлявали с местния фолклор.

В непосредствена близост до местността Ославеница се намира късноантична крепост на площ около 3 дка. Твърдината била свързана с добива на метал. Дъбът в трънското село Насалевци, който бе избран за “Дърво с корен” на 2016 година, не успя да спечели надпреварата “Европейско дърво 2017 г.”. Приза в конкурса получи полският дъб “Йозеф”.

Виж също...

1 Response

  1. Анонимен каза:

    Дъбът е в с. Надалевци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...