Най-дългото хоро ще се извие под песните на Илия Луков на празника в Трън в памет на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова

Над 15 фолклорни състави и индивидуални изпълнители от региона и страната ще се изявят на празника в памет на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието ще се проведе в събота (29 април) от 13 часа пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън. На сцената ще се изявят състави, сред които: местната група за народни танци “Трънски ритми”, състав за автентичен фолклор “Калушари” при НЧ  “Никола Й. Вапцаров” от село Хърлец, козлодуйско, женска певческа група “Калкашки ритми” при НЧ “Данчо Иванов-1927 г.” от пернишкия квартал “Калкас”, детски фолклорен състав “Български ритми” при НЧ “Просвета-1909” от пернишкия квартал “Църква”, авторът на граовски песни Георги Гьолски, певиците и разказвачки Величка Андреева и Анка Начева при пенсионерски клуб “Никола Вучков” от пернишкия квартал “Църква”, мъжка певческа група “Китанов и старите мераци” при Клуб на строителите ветерани от град Благоевград и други участници от селата Рударци, Големо Бучино (пернишко), Пещера (земенско), Садина (поповско) и град Перник.

Гвоздеят в програмата ще бъде най-дългото българско хоро, което ще се извие на площада под звуците на песни от певеца Илия Луков. Той ще се включи в празник с концерта “Сила от корена”. “Идеята е да заложим на местния патриотизъм, защото всичките му концерти тази година са белязани с трите важни дати в нашата история: 255 години от написването на “История славянобългарска”, 180 години от рождението на Васил Левски и 139 години от Националната освободителна война.”, споделят от народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, които са съорганизатори с Община Трън. Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник активно съдейства на празника.

Всеки, който желае да сподели празника в памет на Гюрга Пинджурова е добре дошъл. Събитието ще се проведе за 3-та поредна година. До 20 април се приемаха заявки за участие от състави и индивидуални изпълнители.

Гюрга Гюрова Пинджурова е българска оперна и народна певица. Родена е на 18 април, 1895 година в град Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Гюрга Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 година. Там тя учи при голямата наша певица Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория. Завърнала се в България, Гюрга Пинджурова започва усилена концертна дейност. Учителства няколко години в своя роден край и от 1934 година става редовна сътрудничка на Радио „София“. Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим всенародната известност на партизанската песен „Хей, поле широко“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...