Съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник и ученици от гимназия “Васил Левски” дискутираха съдебната система и разделението на властите

Ученици от 10 клас на СУ “Васил Левски” се запознаха с разделението на властите, функциите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет и други в час изнесен от съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата представена на учениците беше: “Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.”. Съдебният урок е част от програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира за втора поредна година в брезнишкото средно училище „Васил Левски“. Инициативата е по споразумение за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионално управление на образование-Перник.

“Днешният час беше може би най-интересният, защото имаше ученици, които взимаха участие, получи се дискусия. Коментирахме разделението на властите, състоянието на съдебната система, структурата на съдебната система, положението на Висшия съдебен съвет в тази система и се получи дискусия. Децата бяха малко по-активни – задаваха въпроси, отговаряха на мои въпроси. Започва да се получава това, което аз искам – да има дискусия, а не просто да отида, да си изчета лекцията и да си тръгна.”, каза съдия Роман Николов, който влезе в ролята на лектор на днешната беседа.

До края на учебната 2016/2017 година учениците от 7 до 12 клас на СУ „Васил Левски“ ще научават повече за съдебната система и правата им като граждани на Република България. Лекциите се провеждат по предварително установен график.

Разгледайте снимки от провелата се днес беседа:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...