Съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник и ученици от гимназия “Васил Левски” дискутираха съдебната система и разделението на властите

Ученици от 10 клас на СУ “Васил Левски” се запознаха с разделението на властите, функциите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет и други в час изнесен от съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата представена на учениците беше: “Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.”. Съдебният урок е част от програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира за втора поредна година в брезнишкото средно училище „Васил Левски“. Инициативата е по споразумение за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионално управление на образование-Перник.

“Днешният час беше може би най-интересният, защото имаше ученици, които взимаха участие, получи се дискусия. Коментирахме разделението на властите, състоянието на съдебната система, структурата на съдебната система, положението на Висшия съдебен съвет в тази система и се получи дискусия. Децата бяха малко по-активни – задаваха въпроси, отговаряха на мои въпроси. Започва да се получава това, което аз искам – да има дискусия, а не просто да отида, да си изчета лекцията и да си тръгна.”, каза съдия Роман Николов, който влезе в ролята на лектор на днешната беседа.

До края на учебната 2016/2017 година учениците от 7 до 12 клас на СУ „Васил Левски“ ще научават повече за съдебната система и правата им като граждани на Република България. Лекциите се провеждат по предварително установен график.

Разгледайте снимки от провелата се днес беседа:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...