Предлагат районните прокуратури в Брезник и Трън да преминат към мегарайонна прокуратура в областния център Перник заради ниската им натовареност

Да бъдат създадени мегарайонни прокуратури в областните градове, а останалите на първо време да бъдат трансформирани в териториални отделения, част от които на по-късен етап да бъдат закрити. Около тази идея се обедини днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след като изслуша анализ на работна група, начело със зам.-главния прокурор Пенка Богданова и становищата на окръжните прокурори от цялата страна, пише “Правен свят“.

Какво мислят шефовете на обвинението на окръжно ниво пред колегията представиха петимата апелативни прокурори. Пенка Богданова изложи пред кадровиците два варианта за това как да се случи прекрояването на картата на прокуратурите. Първият – наречен унифициран, всъщност означава да останат районни прокуратури само в областните градове и да се създаде нова РП София-област.

Първа думата взе Албена Вутова, шефка на най-големия и специфичен апелативен район – София. В него има 8 окръжни и 32 районни прокуратури. Тя посочи, че всички окръжни обвинители подкрепят идеята РП да бъдат разтоварени от финансово-стопански дейности. И започна да изрежда какво е положението в отделните райони. Като безпроблемни определи тези на Видин, Монтана и Перник. Във Видинския район има две РП – в Кула и Белоградичик, където работи по един прокурор. Те лесно и бързо ще преминат към районната прокуратура в областния център. Окръжният прокурор дори предлагал да не се разкриват териториални отделения на мястото на влелите се органи, но Вутова определи това като крайно. В Монтанския район без сътресения РП в Берковица и Лом ще се влеят в районната прокуратура в Монтана, каза тя. Поясни, че прокуратурите в Трън, Брезник и Радомир са с ниска натовареност, близо до областния център и няма да има проблем да преминат към РП-Перник.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...