През 2016 година област Перник е намаляла с 2100 души, а в общините Брезник и Трън броят на заселените хора е по-голям от броя на изселените

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение. Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. След 1990 година демографското развитие на страната, а няколко години по-рано и на областта се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението, съобщиха от отдел „Статистически изследвания – Перник“.

През 2016 година в резултат на отрицателния естествен прираст населението на областта  е намаляло с 1 445 души, или със 130 души по-малко в сравнение с 2015 година. Намалението на населението измерено, чрез коефициента на естествения прираст, е минус 11.6 ‰. В сравнение с 2015 година отрицателната стойност на естествения прираст намалява 0.8 процентни пункта поради по-големия брой живородени деца и по-ниската смъртност през годината.

Най-висок отрицателен прираст е достигнат в община Ковачевци (-32.2‰), а най-нисък – в община Перник  (-7.6 ‰). На територията на областта през 2016 година са се заселили 1 859 души, а са се изселили 2 100 души, което определя отрицателния механичен прираст от – 241 души. В рамките на областта отрицателен механичен прираст е регистриран в общините Перник – минус 354 души, Радомир – минус 52 души и Земен – минус 9, а в останалите общини броят на заселените е по-голям от броя на изселените.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...