През 2016 година област Перник е намаляла с 2100 души, а в общините Брезник и Трън броят на заселените хора е по-голям от броя на изселените

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение. Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. След 1990 година демографското развитие на страната, а няколко години по-рано и на областта се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението, съобщиха от отдел „Статистически изследвания – Перник“.

През 2016 година в резултат на отрицателния естествен прираст населението на областта  е намаляло с 1 445 души, или със 130 души по-малко в сравнение с 2015 година. Намалението на населението измерено, чрез коефициента на естествения прираст, е минус 11.6 ‰. В сравнение с 2015 година отрицателната стойност на естествения прираст намалява 0.8 процентни пункта поради по-големия брой живородени деца и по-ниската смъртност през годината.

Най-висок отрицателен прираст е достигнат в община Ковачевци (-32.2‰), а най-нисък – в община Перник  (-7.6 ‰). На територията на областта през 2016 година са се заселили 1 859 души, а са се изселили 2 100 души, което определя отрицателния механичен прираст от – 241 души. В рамките на областта отрицателен механичен прираст е регистриран в общините Перник – минус 354 души, Радомир – минус 52 души и Земен – минус 9, а в останалите общини броят на заселените е по-голям от броя на изселените.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...