Eкспертът Александър Дуцов: Мечки бродят в трънско, пернишко и радомирско, където превземат нови територии

Българската кафява мечка е по-спокойна, по-дребна и по-руса в сравнение със събратята си извън пределите на страната. В последните години тя бавно, но сигурно покорява територии у нас, където не е виждана от десетилетия. Това посочиха експерти по едрите бозайници, съобщава „Труд“.

Последните им наблюдения сочат, че популацията е стабилна, но е подложена на сериозен натиск. Основен проблем са бракониерските набези и липсата на разрешителни за отстрел. По данни от мониторинга на Министерството по околна среда и води (МОСВ) у нас кръстосват между 600 и 800 мечки. “Според ловците обаче броят им е почти двоен – около 1200. Разминаването идва от това, че понякога ловните стопанства може да броят една и съща мечка два пъти, тъй като тя обитава територията и на двете”, обясни пред “Труд” специалистът по вида и управител на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. По думите му освен дивите зверове у нас в плен живеят около 50 мечки, като половината от тях са в парка.

Междувременно тези, които са на свобода, превземат нови територии и са засечени в Трън, Осогово и в пограничните планини. “Последно преди около месец мечка се беше появила на Голо бърдо. Първо я бяха видели на пътя между Перник и Радомир и хората се бяха притеснили, почти беше станала катастрофа”, разказа експертът по мечки Александър Дуцов. Според него обаче българската мечка, макар и от един и същи вид с гризлито, е много по-кротка и избягва хората.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...