Политологът и икономист Георги Киряков: Трънчани трябва да гласуват на референдума, а политически партии не трябва да печелят слава на техен гръб

Политологът и икономист Георги Киряков е на мнение, че в местния референдум в община Трън трябва да участват всички, които имат право. Освен това той смята, че не трябва партии да търсят слава чрез казуса със златодобива в трънско. Това сподели политологът и икономист в ефира на БНР.

Според Киряков когато се насрочва референдум по дадена тема това не решава самия проблем, по който е свикано общественото допитване. Като свобода на избор, той е свобода на избор. Но този избор е само между две възможности, защото всеки въпрос на всеки референдум се свежда до две възможности. От една страна това е свободен избор, но и много ограничен, защото понякога хората трябва да решават между две злини в един референдум.

“Местният референдум е една от най-адекватните форми на пряка демокрация, защото в малките общности малките проблеми могат да се решават само по този начин, а и е по-лесно. Проблемът специално в Трън е, че казусът – той е ясен почти на всички в България, всъщност се използва в национален мащаб за активизиране и мобилизация на дадени тези и на дадени партии по дадени теми. В случая става въпрос за “Зелените”, които правят някакви свои пърформанси и осъществяват свои действия, с които да добият национална популярност, но това не решава въпроса на местните.”, каза Георги Киряков в ефира на БНР.

Той добави, че подобен референдум не е опасен за манипулация, но по него трябва да има сериозна информираност по темите, които се обсъждат. “От една страна разбира се е здравето на хората, от друга страна е благоденствието на хората. Ако последствията за здравето на хората не са много ясни – дали ще са положителни или отрицателни, то за благоденствието е сигурно, че ще бъде положително. Работата там и изобщо това, което ще се случва там ще създаде някакви работни места в този изключително беден регион, както виждаме има такива примери в България и Челопеч е един от тях. Там имаше същия казус, но той не беше решен с референдум. Но беше решен и се виждаше, че там хората подобриха жизнения си стандарт. Това е въпросът и между това избират хората – здраве и природа срещу благоденствие, обаче невинаги това е дилемата, защото наистина не е сигурно и още няма доказателства, че това би навредило по някакъв начин на здравето, ако се използват съвременни методи.”, каза още Киряков. Най-важното за един референдум е той не само да се доведе до знанието на хората, до които е допитването, а те да участват активно в този диалог, защото това е тяхното бъдеще, завърши политологът и икономист.

Припомняме, че Общински съвет-Трън взе решение на 11 юни да се проведе местен референдум в община Трън на въпроса: „Πpoтив ли cтe oбщинa Tpън чpeз Oбщинcĸия cъвeт дa oдoбpявa ycтpoйcтвeни плaнoвe, oпpeдeлящи тepитopии зa дoбив и oбpaбoтĸa нa мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми?“. Решението беше взето на извънредно заседание, което се проведе на 21 април. Това ще е вторият опит да се проведе местен референдум в трънско, тъй като при първия бяха допуснати административни грешки, които Община Трън и Общинския съвет изчистиха.

Георги Киряков е завършил е СУ “Свети Климент Охридски” със специалности „Педагогика“ през 2002 година и „Политология“ през 2004 година. Бил е стипендиант на “Фондация за подкрепа на българското висше образование”. Работил е като журналист на свободна практика и психолог към Горещата телефонна линия за деца в риск. Завършил е Българското училище за политика през 2007 година със специализация по политически маркетинг. От 2001 година активно се занимава с избори. Автор е на множество политически анализи и стратегии. Има публикувани множество статии и преводи от чуждия печат по проблемите на международните отношения, икономиката, политиката и други.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...