Посланикът на Дания Кристиан Кьонигсфелд опита български гозби и домашна ракия в Долна Секирна, където се запозна с традициите и бита на брезнишкото село – СНИМКИ

Посланикът на Дания Кристиан Кьонигсфелд и делегация от посолството посетиха брезнишкото село Долна Секирна по-рано през деня. В селото те бяха посрещнати с мед и погача от певческата група към народно читалище “Иво Войвода-1928”, предаде репортер на Zapadno.com.

Датската делегация разгледа забележителностите в селото. Отец Йосиф от Църногорския манастир и Бони Бонев съпровождаха чуждестранните гости, които вкусиха от традиционните български гозби и отпиха от домашна ракия, с които лично кметът на селото Богомил Савов ги почерпи в местно заведение. “Те имаха желание да посетят село Долна Секирна, за да видят къде е живял дядото на Бони Бонев. Маршрутът беше такъв, че от София те първо отидоха на Ерулския манастир да го видят, след което посетиха нашето село, където бяха посрещнати от певческата група с мед и погача. Там им показах сурвакарските маски и ликове, които бяха изложени. Обясних им, че два пъти сме носители на “Златната маска”, че миналата година сме носители на “Златен медал” за костюми.”, каза кметът на селото Богомил Савов.

Делегацията посети и местната черква, където са видя реновираща се чешма в стария център на селото. Чешмата е построена през 1937 година, а тази година се реставрира от Евлоги Бонев. Те посетиха и дома на дядото на Бони Бонев. Гостите получиха няколко подаръка от кмета и жители на селото – бутилки с домашни вино и ракия, баница и сладки. Датчаните също бяха подготвени и подариха датска ракия на Богомил Савов.

След посещението в Долна Секирна чуждестранните гости се отправиха към Църногорския манастир, който е разположен близо до село Гигинци.

Разгледайте още снимки от посещението на датската делегация в село Долна Секирна:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...