Днес честваме 141-годишнината от народния бунт за независимост – избухването на Априлското въстание, което ще бъде отбелязано с тържествени прояви в страната

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената програма в Панагюрище, предаде БНТ.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 година. Въстанието е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. А по план е трябвало да започне на 1 май 1876 година. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 141 години от Априлското въстание в Копривщица. От 11:00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков. Държавният глава ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България. Митингът-заря ще започне тази вечер от 20:30 часа и ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...