Днес честваме 141-годишнината от народния бунт за независимост – избухването на Априлското въстание, което ще бъде отбелязано с тържествени прояви в страната

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената програма в Панагюрище, предаде БНТ.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 година. Въстанието е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. А по план е трябвало да започне на 1 май 1876 година. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 141 години от Априлското въстание в Копривщица. От 11:00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков. Държавният глава ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България. Митингът-заря ще започне тази вечер от 20:30 часа и ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...