Най-големият картофопроизводител в трънско: Проблемът с болестта по картофите идва от недобросъвестни производители, които не мислят за бъдещето си

Наложената карантина на площи с картофи в трънско не е опасна. Това каза най-големият картофопроизводител в региона и кмет на Община Трън Станислав Николов, предаде репортер на Zapadno.com.

Николов е на мнението, че болестта по картофите в трънско ще се изчисти за 3 години, но е важно земеделците да бъдат добросъвестни и да се отнесат отговорно към проблема. “Всичките проблеми идват от семената, които заразяват почвата. Ако се сменят постоянно и са елитни семената няма да има проблеми. В момента съм вкарал 231 тона елитно немско семе. Това са 10 тира.”, каза картофопрозводителят.

Припомняме, че 1386 декара от площите с картофи в община Трън са поставени под карантина. Добрата новина е, че 251 декара от площите в трънско са освободени от карантина. Мярката е предприета заради пръстеновидно гниене по картофите. Забраната не се касае за хората, които на половин или един декар отглеждат картофи за собствена консумация, а само производителите, които реализират продукция на пазара.

“Като някой засади площи със заразени семена до мен, той заразява и мен и обратното. Затова тази година избягвах да имам съседи, защото колкото и да е жалко има недобросъвестни картофопроизводители, които не мислят за бъдещето си. Това е болест, която не е заразна – тя след термообработка не е вредна, но пък опропастява продукцията, която се разваля и скапва, казано по нашенски. Заразата идва от консумацията, защото се вкарват полски картофи – Полша първа гръмна със заразени картофи. Вкарват се заразени картофи, от които неразумни български производители засаждат и от там идва целият проблем, тоест от консумацията, не от семената.”, коментира още Станислав Николов.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...