Най-големият картофопроизводител в трънско: Проблемът с болестта по картофите идва от недобросъвестни производители, които не мислят за бъдещето си

Наложената карантина на площи с картофи в трънско не е опасна. Това каза най-големият картофопроизводител в региона и кмет на Община Трън Станислав Николов, предаде репортер на Zapadno.com.

Николов е на мнението, че болестта по картофите в трънско ще се изчисти за 3 години, но е важно земеделците да бъдат добросъвестни и да се отнесат отговорно към проблема. “Всичките проблеми идват от семената, които заразяват почвата. Ако се сменят постоянно и са елитни семената няма да има проблеми. В момента съм вкарал 231 тона елитно немско семе. Това са 10 тира.”, каза картофопрозводителят.

Припомняме, че 1386 декара от площите с картофи в община Трън са поставени под карантина. Добрата новина е, че 251 декара от площите в трънско са освободени от карантина. Мярката е предприета заради пръстеновидно гниене по картофите. Забраната не се касае за хората, които на половин или един декар отглеждат картофи за собствена консумация, а само производителите, които реализират продукция на пазара.

“Като някой засади площи със заразени семена до мен, той заразява и мен и обратното. Затова тази година избягвах да имам съседи, защото колкото и да е жалко има недобросъвестни картофопроизводители, които не мислят за бъдещето си. Това е болест, която не е заразна – тя след термообработка не е вредна, но пък опропастява продукцията, която се разваля и скапва, казано по нашенски. Заразата идва от консумацията, защото се вкарват полски картофи – Полша първа гръмна със заразени картофи. Вкарват се заразени картофи, от които неразумни български производители засаждат и от там идва целият проблем, тоест от консумацията, не от семената.”, коментира още Станислав Николов.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...