Становището на България по преговорите между Европейската комисия и “Газпром” ще пристигне в Брюксел днес

Българското становище по преговорите между Европейската комисия и “Газпром” се очаква да пристигне в Брюксел днес. По антимонополното дело срещу руския газов доставчик Москва предлага да поеме ангажименти към 7 засегнати европейски страни, сред които и България, предаде БНТ.

Предложенията включват възможност за препродаване на руския газ от страните, в които се доставя, определяне на цената на горивото по пазарни механизми и осигуряване на достъп до западните хъбове. България не е съгласна с предложените от Газпром ангажименти, защото не били достатъчно добре дефинирани. Затова страната ни е изпратила допълнителни въпроси.

Има и съмнения, че се въвежда нова неравнопоставеност на българските потребители в сравнение с тези в Западна Европа като един от примерите е, че “Булгартрансгаз” ще трябва да поеме отговорност за качеството на пренасянето гориво вместо “Газпром”. Иначе България подкрепя предлаганата от Европейската комисия позиция по делото срещу “Газпром”, както и бързото приключване на процеса.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...