Вносът на месо от съседни държави съсипва българския пазар на агнешко месо за Гергьовден, което налага намаляване на изкупната цена агнетата

​Изключително ниски продажби на агнешко месо за Гергьовден. Това отчитат родните фермери тази година. Като основна причина животновъдите посочват големия внос на месо от Румъния и Македония още преди великденските празници. Това налага и намаляване на изкупната цена на българското агнешко, предаде БНТ.

Милчо Ангелов се занимава с развъждане и продажба на овце повече от 20 години. Фермата му се намира в село Балканци край Стражица и в момента се грижи за стадо от 300 животни. Споделя, че тази година е първата, в която има толкова малко продажби. Предвидената бройка агнета за Великден не се продала, което наложило и спадане на цената за Гергьовден. Животновъдът е категоричен, че предни години стойността на килограм агнешко достигала дори до шест лева. И докато изкупната цена на родното агнешко е ниска, то продажната в хранителните вериги е висока, категорични са купувачите.

Въпреки вносното агнешко от Румъния и Македония, и тази година най-търсено остава българското. Купуват се предимно плешки и бутове, а здравните експерти напомнят да се следи и за задължителния печат върху месото, който отговаря за неговото качество.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...