Областният управител на Перник: Обжалвах референдума в Трън, защото въпросът не е от компетенциите на местната власт

Жалбата, която е подадена срещу предстоящия местен референдум в община Трън е от областния управител на Перник Васил Михайлов. Това каза той чрез прессъобщение до медиите.

Както вчера първо Zapadno.com съобщи срещу общественото допитване в трънско е подадена жалба в съда. Ето какво обясни областният управител Васил Михайлов за жалбата си:

Поради високия обществен интерес, по повод провеждането на местен референдум в община Трън, с въпрос „Против ли сте Община Трън чрез общински съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“, Ви информирам за следното: Воден от разбирането, че областният управител, осъществява държавната политика на територията на областта, защитава и опазва държавната собственост и осигурява спазването на законността, обжалвам пред Административен съд Перник по установения ред, Решение №64 от Протокол №8 от извънредно заседание на Общински съвет Трън, проведено на 21.04.2017 г., като незаконосъобразно.

Така поставеният въпрос за обсъждане и решаване, не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга държавни интереси и е от национално значение. Подземните богатства, каквито са металните полезни изкопаеми са обявени във Върховния закон на Република България – Конституцията, като „изключителна държавна собственост” /чл.18, ал.1./ Следователно, тяхното управление, ползване и разпореждане е в правата на висшия орган на изпълнителната власт – Министерски съвет, което предполага решаването на подобни въпроси, не от местен, а от национален референдум.

От друга страна, одобряването на устройствените планове от органите на местна власт е уредено в Закона за устройство на територията, където решенията се взимат не по целесъобразност, а по законосъобразност, тоест това зависи единствено от наличието или не, на съответните законови предпоставки – съгласуване на проектите със заинтересованите централни, териториални администрации, специализирани контролни органи и експлоатационни дружества.

Тази позиция на областния управител е последователна и принципна, от самото начало на възникването на този казус. В действителност при приемането на последното си решение, общински съвет Трън е отстранил, някои от недостатъците на предишното си решение (№20 от 08.02.2017 г., всъщност отменено в последствие от самия общински съвет), но отново са допуснати съществени нарушения на българското законодателство.

Като областен управител на област Перник, споделям и желанията и интересите на хората от трънско за благоденствие и просперитет на този чуден край, надявайки се на полезно и балансирано решаване на тези въпроси, но никой не може да поставя под съмнение върховенството на закона.

Виж също...

1 Response

  1. Aleks каза:

    Чисто новият пернишки депутат Александър Александров си е купил чисто нов джип, гърми парламентарните коридори. Новото возило е рекламирания шумно по телевизията Форд Куга, която в магазините се продава за около 50 бона.

    Dali tezi pari ne doidoxa ot EUROMAX koi da ti kaze..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...