Денят на Европа – 9 май ще бъде отбелязан с програма от народно читалище “Просвещение-1870” и СУ “Васил Левски” в Брезник

Празничният ден на Европа ще бъде отбелязан пред народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник, научи Zapadno.com.

Отбелязването ще се проведе на 9 май, от 17 часа. В началото на празника ще бъде представен рецитал по повод Деня на Европа. Зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска ще произнесе приветствено слово на честването. В програмата участие ще вземат групата по народни танци към читалището и певчески групи от средно училище “Васил Левски”, каза секретарят на читалището Пейчо Панов.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз. Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.

9 май се чества в различни форми в повечето държави – членки на Европейския съюз и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за Европейския съюз и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в Европейския съюз, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...