Денят на Европа – 9 май ще бъде отбелязан с програма от народно читалище “Просвещение-1870” и СУ “Васил Левски” в Брезник

Празничният ден на Европа ще бъде отбелязан пред народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник, научи Zapadno.com.

Отбелязването ще се проведе на 9 май, от 17 часа. В началото на празника ще бъде представен рецитал по повод Деня на Европа. Зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска ще произнесе приветствено слово на честването. В програмата участие ще вземат групата по народни танци към читалището и певчески групи от средно училище “Васил Левски”, каза секретарят на читалището Пейчо Панов.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз. Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.

9 май се чества в различни форми в повечето държави – членки на Европейския съюз и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за Европейския съюз и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в Европейския съюз, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...