Започва реставриране на лъва от паметника на Шипка със средства от благотворителна инициатива на голяма търговска верига

Специалисти започнаха обследване на бронзовия лъв на Паметника на Свободата на връх Шипка.Той е в лошо състояние, има пукнатини по фигурата и има нужда от спешен ремонт. Средствата за консервацията и реставрацията са дарени от благотворителна инициатива на голяма търговска верига, предаде БНТ.

Бронзовата статуя на лъва е отлята в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 година. Тя е съставена от 28 части, с дължина 8 метра и височина четири. Поставена е през 1934 година, а последният ремонт на скулптурата е направен в началото на 80-те години на миналия век. Експерти отвориха ревизионният отвор от лявата страна на лъва, през който се осъществява проникването във фигурата. Само тази част, според специалистите, тежи близо 300 килограма. Взети са проби от бронзовата отливка, изследват се и връзките между отделните елементи, като се прави цялостно заснемане с рентген. След реставрацията на бронзовия лъв, която се очаква да приключи до края на годината, предстои и ремонт на цялостната предна фасада на Паметника на свободата.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...