Председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев: Подготовката на референдума тече и към момента няма причина тя бъде спирана

Решението на Общинския съвет и така поставеният въпрос на местния референдум са незаконосъобразни, каза областният управител на Перник Васил Михайлов. Той допълни още, че този въпрос не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга засяга държавни интереси и е от национално значение. В почивния ден намираме областния управител по телефона, предаде БНТ.

Васил Михайлов: “Полезните изкопаеми са национално богатство. Следователно въпросът за решаването на използването им не предполага местен, а изобщо ако трябва да има някакъв референдум, то би следвало да бъде национален”. В конституцията подземните богатства са обявени като „изключителна държавна собственост”. Следователно тяхното управление, ползване и разпореждане е в правата на Министерския съвет, заяви Михайлов.

Васил Михайлов: “Законът за устройство на територията урежда приемането или неприемането на такива планове единствено по законосъобразност, а не по целесъобразност, т.е. ако са налице законови предпоставки за това, спазени са всички нормативни актове, не би следвало местен орган какъвто е общинският съвет да казва не”.

От местния орган обаче не смятат така. Председателят на Общинския съвет в Трън коментира жалбата така: Бойчо Харалампиев: “Според нашите юристи устройствените планове и произнасянето по тях е в прерогативите на общинските съвети, така че ние държим на нашето. А вече оттук нататък съдът ще решава”. Председателят на общинския съвет каза, че подготовката на референдума тече и към момента няма причина тя бъде спирана.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...