Две важни събития от историята на Стария континент ще бъдат отбелязани на площада в Брезник – Денят на Европа и Победата над хитлерофашизма

На площад “9-ти септември” в град Брезник ще бъдат отбелязани Денят на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, съобщиха от Община Брезник.

Официална покана за тържественото честване е отправена към всички от кмета на Община Брезник Васил Узунов и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Празникът ще започне днес в 17 часа пред народно читалище “Просвещение-1870”. В програмата участие ще вземат групата по народни танци към читалището и певчески групи от средно училище „Васил Левски“.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз. Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май, 1945 година. и се празнува всяка година на 9 май и до днес. Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...