Компанията „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газта, ако то бъде одобрено синьото гориво ще поскъпне с над 35 % за тази година

„Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа с 4,22 % за трето тримесечие на 2017 година. Компанията съобщи, че прогнозната цена на природния газ за периода е 378,60 лева за 1000 кубични метра без пренос, акциз и ДДС, пише vesti.bg.

Това е увеличение с 15,34 лева или 4,22 % в сравнение с цената прилагана през второ тримесечие на 2017 година, когато синьото гориво поскъпна с близо 30 %. Според „Булгаргаз“ новото повишение е необходимо заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ през третото тримесечие на 2017 година. Ако КЕВР одобри новото искане на „Булгаргаз“ в сегашния му вид, това ще означава повишаване на цената на природния газ с над 35 % през 2017 година.

Наистина дори така горивото е значително от по-евтино от 2013 година когато струваше близо 452 лева за 1000 кубични метра. Но значителното поевтиняване се отрази сравнително слабо на цените на стоките и услугите, докато рязкото поскъпване ще има незабавен ефект за ускоряване на инфлацията в България.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...