Компанията „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газта, ако то бъде одобрено синьото гориво ще поскъпне с над 35 % за тази година

„Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа с 4,22 % за трето тримесечие на 2017 година. Компанията съобщи, че прогнозната цена на природния газ за периода е 378,60 лева за 1000 кубични метра без пренос, акциз и ДДС, пише vesti.bg.

Това е увеличение с 15,34 лева или 4,22 % в сравнение с цената прилагана през второ тримесечие на 2017 година, когато синьото гориво поскъпна с близо 30 %. Според „Булгаргаз“ новото повишение е необходимо заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ през третото тримесечие на 2017 година. Ако КЕВР одобри новото искане на „Булгаргаз“ в сегашния му вид, това ще означава повишаване на цената на природния газ с над 35 % през 2017 година.

Наистина дори така горивото е значително от по-евтино от 2013 година когато струваше близо 452 лева за 1000 кубични метра. Но значителното поевтиняване се отрази сравнително слабо на цените на стоките и услугите, докато рязкото поскъпване ще има незабавен ефект за ускоряване на инфлацията в България.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...