Общинският съвет на Трън: Предложеният от екоактивиста Асен Велев въпрос за референдум е безпредметен и сгрешен – ВИДЕО

 

Общинският съвет в Трън отхвърли предложението за провеждане на местен референдум с въпроса, който бившият член на ПП „Зелените“ Асен Велев внесе от името на Инициативен комитет. Това беше решено на извънредно заседание на трънския мини парламент, което се проведе днес в Община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Дневният ред на извънредното заседание беше съставен от 2 точки – обсъждане на подписка от инициативен комитет за провеждане на местен референдум и “Питания”. Председателят на Бюджетната комисия Соня Стефанова докладва решението на Постоянните комисии към Общински съвет-Трън.

“Общинският съвет обсъди предложението на Инициативен комитет с председател Асен Стефанов Велев по уведомление с входящ номер 143 от 7 април, 2017 година за провеждане на местен референдум с въпрос: “Съгласни ли сте проекта за Общ устройствен план на община Трън, предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище Трън Север и Трън Юг, да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и минно-преработвателна дейност?”. Общинският съвет констатира, че в проекта за Общ устройствен план на община Трън към момента не са предвидени територии с предназначение за добив на полезни изкопаеми, които територии да са обозначени като Трън Север и Трън Юг. Такива територии не съществуват в проекта за Общ устройствен план, нито като наименование, нито с посочени площи и граници. Поради това съществува възможност предложения от Инициативния комитет въпрос да се окаже безпредметен. Освен това Общинският съвет намира, че предложения от Инициативния комитет въпрос е частично идентичен и се припокрива частично с въпроса предложен от кмета на Община Трън за произвеждане местен референдум, а именно: „Πpoтив ли cтe oбщинa Tpън чpeз Oбщинcĸия cъвeт дa oдoбpявa ycтpoйcтвeни плaнoвe, oпpeдeлящи тepитopии зa дoбив и oбpaбoтĸa нa мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми?“. На свое заседание, проведено на 21 април, 2017 година Общинският съвет прие решение за произвеждане на местен референдум на дата 11 юни, 2017 година с предложения от кмета на Община Трън въпрос. При това положение, ако Общинският съвет приеме решение за произвеждане на втори местен референдум с въпроса предложен от Инициативния комитет е възможно да бъде нарушен член 41, алинея 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Съществува сериозна опасност от създаване на обстановка на правна несигурност. Водени от изложените по-горе съображения и на основание член 31, алинея 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Общинският съвет реши: Отказва произвеждането на местен референдум с въпрос: “Съгласни ли сте проекта за Общ устройствен план на община Трън, предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище Трън Север и Трън Юг, да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и минно-преработвателна дейност?” по предложение на Инициативен комитет с председател Асен Стефанов Велев, за което на дата 7 април, 2017 година е постъпило уведомление с входящ номер 143 от 7 април, 2017 година придружено с подписка съгласно изискването на член 29, алинея 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.”, докладва председателят на Бюджетната комисия към Общински съвет-Трън Соня Стефанова.

След доклада всички общински съветници гласуваха единодушно приеха решението да не бъде проведен местен референдум с предложения от Асен Велев и Инициативния комитет въпрос. В залата присъстваше самият Асен Велев и представители на сдружение “Трън”. Велев взе отношение по темата в точката “Питания” от дневния ред. Той влезе в спор с председателя на Общинския съвет Бойчо Харалампиев и дори цитира точки и алинеи. Бойчо Харалампиев отговори, че всички общински съветници са запознати с казуса, а предложеният въпрос е консултиран с юристи.

“В мотивите вие ясно чухте, че има проблеми със самия въпрос.”, каза Бойчо Харалампиев. Той увери, че проектът за Общ устройствен план е бил разгледан и в него няма територии, които да са определени за добивна дейност.

Зам. кметът  на Община Трън също се включи по темата и добави: “Този проект на Общ устройствен план е изпратен за съгласуване по министерства, по институции. Тече още самото съгласуване, ще има и публично обсъждане. Така че той оттук-нататък търпи някакви промени до толкова, до колкото някоя от институциите препоръча нещо да бъде включено или на публичното обсъждане. Така че ние всички ще присъстваме.”, каза зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Вижте извънредното заседание във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...