Първото съдебно заседание по делото, което е по жалба на областния управител на Перник за местния референдум в Трън е насрочено за 17 май

В Административния съд в Перник е образувано дело срещу решението на Общинския съвет на Трън за провеждането на местен референдум за добива на полезни изкопаеми. Делото е по жалба на областния управител Васил Михайлов, пише “Дневник“. Първото заседание е насрочено за 17 май.

Миналата седмица пресцентърът на Върховния административен съд съобщи за жалбата на Михайлов, но обясни, че производството е в етапа – проверка и редовност на обжалването. Обжалването е с доводи за незаконосъобразност на решението на общинския съвет поради неспазване на установената форма, заради немотивираността му, както и поради противоречие на обжалвания акт със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Пред БНТ Михайлов коментира, че този въпрос не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга държавни интереси и е от национално значение. “Полезните изкопаеми са национално богатство. Следователно въпросът за решаването на използването им не предполага местен, а изобщо, ако трябва да има някакъв референдум, то би следвало да бъде национален”. В конституцията подземните богатства са обявени като “изключителна държавна собственост”. Следователно тяхното управление, ползване и разпореждане е в правата на Министерския съвет, заяви Михайлов. Той допълни, че “Законът за устройство на територията урежда приемането или неприемането на такива планове единствено по законосъобразност, а не по целесъобразност, т.е. ако са налице законови предпоставки за това, спазени са всички нормативни актове, не би следвало местен орган какъвто е общинският съвет да казва не”.

На извънредно заседание на местната власт в Трън, проведено на 21 април 2017 година бе одобрено предложението за произвеждане на местен референдум на 11 юни с отговор на въпроса: “Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?”, припомня “Дневник“.

В коментар пред държавната телевизия от общината заявиха, че подготовката за местното допитване продължава, докато съдът не се произнесе. “Според нашите юристи устройствените планове и произнасянето по тях е в прерогативите на общинските съвети, така че ние държим на нашето. А вече оттук нататък съдът ще решава”, заяви председателят на общинския съвет Бойчо Харалампиев. Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Заповед на областния управител Михайлов обаче спря провеждането му с мотива, че книжата за допитването не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...