Първото съдебно заседание по делото, което е по жалба на областния управител на Перник за местния референдум в Трън е насрочено за 17 май

В Административния съд в Перник е образувано дело срещу решението на Общинския съвет на Трън за провеждането на местен референдум за добива на полезни изкопаеми. Делото е по жалба на областния управител Васил Михайлов, пише “Дневник“. Първото заседание е насрочено за 17 май.

Миналата седмица пресцентърът на Върховния административен съд съобщи за жалбата на Михайлов, но обясни, че производството е в етапа – проверка и редовност на обжалването. Обжалването е с доводи за незаконосъобразност на решението на общинския съвет поради неспазване на установената форма, заради немотивираността му, както и поради противоречие на обжалвания акт със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Пред БНТ Михайлов коментира, че този въпрос не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга държавни интереси и е от национално значение. “Полезните изкопаеми са национално богатство. Следователно въпросът за решаването на използването им не предполага местен, а изобщо, ако трябва да има някакъв референдум, то би следвало да бъде национален”. В конституцията подземните богатства са обявени като “изключителна държавна собственост”. Следователно тяхното управление, ползване и разпореждане е в правата на Министерския съвет, заяви Михайлов. Той допълни, че “Законът за устройство на територията урежда приемането или неприемането на такива планове единствено по законосъобразност, а не по целесъобразност, т.е. ако са налице законови предпоставки за това, спазени са всички нормативни актове, не би следвало местен орган какъвто е общинският съвет да казва не”.

На извънредно заседание на местната власт в Трън, проведено на 21 април 2017 година бе одобрено предложението за произвеждане на местен референдум на 11 юни с отговор на въпроса: “Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?”, припомня “Дневник“.

В коментар пред държавната телевизия от общината заявиха, че подготовката за местното допитване продължава, докато съдът не се произнесе. “Според нашите юристи устройствените планове и произнасянето по тях е в прерогативите на общинските съвети, така че ние държим на нашето. А вече оттук нататък съдът ще решава”, заяви председателят на общинския съвет Бойчо Харалампиев. Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Заповед на областния управител Михайлов обаче спря провеждането му с мотива, че книжата за допитването не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...