За втора поредна година уникално състезание ще обиколи трънските забележителности на фестивала “От Трън по-убаво нема” в началото на юни – вижте програмата

Седмо издание на празника на българския танц и песен “От Трън по-убаво нема” ще се проведе на 3 юни, съобщиха от клуб “Бодифолк“, който е съорганизатор на фестивала.

Част от фестивала ще е състезание, което е озаглавено „Бодифолк загадки“. Идеята на състезанието, което ще се проведе за втора поредна година е да се направи реклама на туристическите обекти в Трънско. “Основната идея на състезанието е реклама на тези туристически обекти. Миналата година беше много забавно. Участие в него могат да вземат и граждани, като за тази цел сформират отбор. Това е много интересно състезание, а който първи пристигне на площада в Трън е победител в в надпреварата. Наградният фонд за състезанието се формира от такси.”, каза главният хореограф Йордан Станимиров от клуб „Бодифолк“. Той подчерта, че фестивалът “От Трън по-убаво нема” няма награден фонд или награди за участниците в него, а ще бъдат дадени грамоти и статуетки за участие. “От формацията сме говорили с общинската управа на Трън и засега няма промени по програмата, която вече е и публикувана.”, сподели още Йордан Станимиров.

“Приготвили сме ви много музика, събития, приятни изненади и програма, в която вие ще бъдете главни действащи герои. Всички заедно с вас и вашите приятели на българския фолклор, ще преживеем едни незабравими мигове сред българската природа.”, споделят организаторите.

Във „Фестивалния парк“ и тази година участниците ще посадят дръвчета и ще ги благословят с български танци. Организатори на събитието са Община Трън, клуб “Бодифолк”, народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и народно читалище “Надка Караджова-2012”.

Няколко седмици преди фестивала клуб “Бодифолк” публикува подробна програма на събитието. Вижте каква ще бъде тя:

ПРОГРАМА
НА СЕДМИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ
„ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА” 2017 – 3 Юни 2017 г.,
Община ТРЪН, Област Перник

Събота – 3 Юни 2017 г. – 09 часа – Площадът на гр. Трън
Състезание „Бодифолк загадки”

Изискват се 4 участника по желание от всеки клуб – гост на фестивала. Ще се посетят 4 туристически обекта на територията на Община Трън, където се подготвят изненади за участниците. Регламентът на играта ще бъде обяснен на място. Най–далечното разстояние до обектите е 6 км. Състезанието е съобразено с възможностите на участниците, създавайки забавление и приятно настроение. Наградният фонд на състезанието е 500 лв. Всички участници във фестивала „От Трън по–убаво нема 2017” могат да посетят туристическите обекти, подкрепяйки своите участници в състезанието.

Ждрелото на река Ерма

През 1961 г. Ждрелото е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м. скални масиви, а в най–ниската част, до нивото на реката, разстоянието между скалите е едва 3-4 м.

Музеят на киселото мляко

представя Стамен Григоров (1878 – 1945 г.), откривателят на Бактерията Bulgarikus BACILIKUS.Той е роден в с. Извор, Трънско. Следвал е естествени науки в Монпелие (Франция), а после в Женева (Швейцария) и Париж (Франция).

Параклисът „Св. Петка”

е естествена пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В Пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.

Музей на Бусинската керамика

с. Бусинци е известно с традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е било изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове.

13:00ч – ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ:

В залата на НЧ ”Гюрга Пинджурова 1895” – център на гр. Трън – Техническа конференция за всички ръководители на Клубовете и Ансамблите. Информация за реда на представяне на участниците на сцената.

14:00ч – ФЕСТИВАЛЕН ПАРК – „БОДИФОЛК”:

Засаждане на дърво от всички Клубове – участници във фестивала „От Трън по – убаво нема” 2017, където всяко дърво ще носи името на Клуба или Ансамбъла, който го е засадил. Участниците, които вече са засадили дърво, да си го обгрижат.

15:00ч – ДЕФИЛЕ:

Дефилето ще обиколи центъра на гр.Трън, което ще се прелее в общо хоро.

16:00ч – Тържествено НАЧАЛО на фестивала:

Представяне на Клубовете и Ансамблите – участници във Фестивала

19.30ч – ЗАКРИВАНЕ на фестивалния ден и връчване на грамотите и наградите.

20:00ч – Празничен КОНЦЕРТ, в който ще участват известни певци и музиканти.

Празнична ЗАРЯ

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...