В землищата на над 20 населени места в трънско се извършват сечи на дървета, половината от тях са санитарни и са предприети заради нанесени повреди от корояди

В землищата на 23 населени места в община Трън се извършва дърводобив. Те са в териториалния обхват на териториално поделение „Държавно горско стопанство – Трън”, съобщиха от пресцентъра на „Югозападно държавно предприятие”-Благоевград за Zapadno.com.

В половината от районите се извършват санитарни сечи на 100 %, поради нанесени повреди от корояди. На територията на „Държавно горско стопанство – Трън” се води дърводобив главно в бял борови култури, изсъхнали вследствие на нападение от корояди, което налага извеждането на санитарна сеч 100 % в засегнатите площи. През последните години на територията на стопанството са инвентаризирани 6042 декара бял борови култури, засегнати от корояди. Изведена е борба до момента на площ от 4268 декара, допълват още от пресцентъра на „Югозападно държавно предприятие”-Благоевград.

Към днешна дата в землищата на: град Трън и селата Глоговица, Ездимирци, Вукан, Студен Извор, Костуринци, Стайчовци, Кожинци, Докьовци, Горочевци, Пенкьовци, Мрамор, Видрар, Дълга Лука и Долна мелна се извършват санитарни сечи. Най-често короядът напада повалени, увредени и слаби стари дървета. Размножаването му протича под кората на нападнатите дървета, където ларвите на насекомото прегризват проводящата тъкан. В резултат на това се нарушава движението на вода и хранителни вещества в дърветата и те загиват безвъзвратно.

В землището на: селo Бутроинци се извършват възобновителни и отгледни сечи в иглолистни гори, селата Слишовци, Милославци и Видрар се извършват сечи с опитна и експериментална цел в иглолистни култури (отгледни и санитарни), село Рани Луг се извършват възобновителни сечи в широколистни гори, селата Забел, Горочевци и Лева река се извършват отгледни сечи в иглолистни гори, селата Еловица, Бусинци и Мрамор се извършват възобновителни сечи в широколистни гори.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...