Продължават археологическите разкопки в Брезник финансирани от мината

От днес се възобновява работата по археологическите разкопки в подножието на Бърдото в Брезник. Те се финансират изцяло от „Трейс Рисорсиз“ ЕООД и са част от подготвителния етап на изграждането на мина за добив на злато. Работата на обекта се ръководи от Василка Паунова от пернишкия Регионален исторически музей.

Миналата година за разкопките и съдействаха близо 30 човека от Брезник, които намериха работа във връзка с археологическата дейност в района. В началото на проучването археолозите са предполагали, че на това място е имало селище на рудари, които са разработвали галерии в местността Бърдото, но след това се оказва, че са попаднали на нещо като занаятчийска махала, разказва водещият археолог. „През II век край Брезник е имало не само рудници, но и важен занаятчийски център. Намерихме инструменти и предмети, чието предназначение ще бъде уточнено след реставрацията им.“, сподели археологът.

Още при старта на археологическите разкопки миналата година стана ясно, че съгласно изискването на възложителя – „Трейс Рисорсиз“ ЕООД, находките ще останат в музея в Брезник след като бъдат реставрирани в пернишкия музей.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...