За първи път показаха как се добива бито прясно сирене, по 500-годишна технология на Шестия национален събор на овцевъдите в България

Над 300 изложители от 24 държави събра най-големият на Балканите събор на овцевъдите, който се проведе в землището на Петропавловския манастир край Лясковец, предаде БНТ.

За шеста поредна година фестивалът представи различни породи селскостопански животни, древни занаяти, натурални млечни продукти, както и атрактивни състезания. Три дена зелените поляни край Петропавловския манастир се огласяха от каба гайди, народно веселие и много танци.

Традиционно от рано сутрин се въртяха и чевермета, които привличаха с хората с неустоим аромат. На място се приготвяха и традиционни български ястия от всички краища на страната. За първи път беше показано как се добива бито прясно сирене, по 500-годишна технология, характерна за смолянския край.

Тази година съборът представи над 1000 породисти животни. Освен изложение на коне, каракачански кучета, кози и овце, на място бяха докарани дори и лами. Както и традиционното теглене на товари от коне тежковози. Вечерно нестинарско шоу представи магията на танца върху горещи въглени, а традиционни занаяти запознаха малки и големи с бита и културата на българите в миналото. По време на шестото издание на събора, тази година беше учреден и Съюз на овцевъдите в Европа.

Снимка: Национален Събор на овцевъдите в България

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...