Представители на 20 църковни настоятелства от Трънската духовна околия участваха в избори, за които Общината съдейства с предоставяне на урна

Избори за представители на Трънска духовна околия в избирателната колегия на Софийска епархия се проведоха вчера в Трън, пише gradski.org.

Със Заповед на Патриарха за председател на събранието е определен архимандрит Йосиф Леви. В Изборното бюро бяха включени и миряните Георги Михайлов и Людмил Петров. В избора участваха представители на 20 от всичките 24 регистрирани в духовната околия църковни настоятелства.

Съгласно Устава на БПЦ-Българска патриаршия всяка епархия има свои избиратели в чиито правомощия е да избират: представители на епархията при избор на нов Български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Те са по 6 от всяка от духовните околии на епархията – трима от тях са клирици и трима – миряни. Избират се за срок от четири години. Колегията на Софийска епархия е от 48 членове, пише още gradski.org.

При избора в Трън са избрани свещениците Константин Стойчев и Михаил Станкович, архимандрит Йосиф Леви и миряните Георги Михайлов, Кирил Динев и Пламен Франгов. Изборът е преминал в спокойна обстановка и според изискванията на Устава на БПЦ. Съдействие за провеждането им е оказало общинското ръководство в Трън с предоставяне на урна, отпечатване на бюлетините. Подобни избори се провеждат за трети път от утвърждаването на сега действащия църковен Устав.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...