Трънски майстори са изградили голяма част от павилионите на първия Пловдивски панаир, на който 3 хиляди трънчани са показали своята уникалност

Голяма част от павилионите на първото изложение на Пловдивския панаир са изградени от трънски дюлгери (майстори). На откриването на панаира присъстват около 3 000 жители от тогавашния Трънски окръг. За този исторически факт разказаха за читателите на Zapadno.com от Държавен архив-Перник, където се пази и уникална снимка на трънската депутация в Пловдив.

Началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 година, когато Правителството на Стефан Стамболов взема решение за организиране през следващата година в Пловдив на голямо изложение. Целта му е да стимулира прохождащата индустрия на България и нейното селско стопанство, да създаде международни контакти на българските производители, да покаже на населението към какво трябва да се стреми. Първото българско изложение се ражда като плод на развитието на стопанството и икономиката на България на онзи етап и има за задача да покаже новите форми на производство в страната, да приближи българските производители и търговци към Европа и света. През следващите месеци по проект на Люсиен Шевелас е създадена Цар Симеоновата градина, в която са изградени павилиони за изложението. Откриването му става на 15 август 1892 година с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I, представители на правителството и чужди дипломати.

Организаторът и директор на първото българско земеделско и промишлено изложение в Пловдив Михалаки Георгиев е отправил специална покана към гражданите на град Трън. “Били са отпуснати специални вагони. Трихилядна депутация посещава Пловдив. От всеки един окръг на страната е присъствала делегация, но трънската е била от най-големите точно поради този факт – че голяма част са построени от златните ръце на трънските майстори.”, разказа Станислава Георгиева, началник на Държавен архив-Перник.

Депутацията от Трън е пристигнала в Пловдив с два специални влака начело с тогавашния окръжен управител Васил Попов. На специалните гости им е било указано специално внимание от страна на изложбената управа и пловдивското население, особено поради живописната си и типична народна носия. При пристигането на гарата лично Михалаки Георгиев посрещнал трънчани и отправил приветствено слово, с което засвидетелствал голямата заслуга, която майсторите от Трънския окръг са направили за Пловдивския панаир.

Представа за това посещение на Пловдивския панаир дава снимка, която е направена по време на визитата. На преден план на фотоса се вижда младият трънски управител Васил Попов, на снимката личат и видният трънчанин Тако Пеев, а също и Сотир Календеров (баща на бившия министър на финансите Милко Календеров), генерал Славчо Календеров и Григов Календеров. Депутацията е гостувала в Пловдив в продължение на 3 дни, пише още в документ към снимката, които се съхраняват в Държавен архив-Перник.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...