Удължават кампанията за кандидатстване за фермерски субсидии до 29 май след регламент публикуван от Европейския съюз

Кампанията за кандидатстване за фермерски субсидии за 2017 година, която трябваше да приключи в понеделник (15 май), ще бъде удължена до 29 май, е решило земеделското министерство в петък, след като в Официалния вестник на ЕС беше публикуван регламент, позволяващ на всички държави членки да решат дали да дадат допълнително време за подаване на документи, пише “Капитал“.

В България удължаването се очакваше заради огромното закъснение, с което стартира кампанията. Вместо от 1 март реално фермерите можеха да кандидатстват след 20 април, тъй като агроминистерството се забави много с избора на компания, която да актуализира информацията в електронната система за кандидатстване. През 2017 година фермерите се очаква да получат над 1.3 милиарда лева субсидии по линия на директните плащания, за които кандидатстват сега.

Според европейските правила до 15 май е срокът, в който фермерите могат да подават заявления за кандидатстване за директни субсидии. По регламент е позволено и удължаване на срока до 9 юни, но то е обвързано с намаление на субсидията за всеки ден закъснение. Тази година обаче ще има удължаване на официалната кампания без санкции. От съобщение на земеделското министерство става ясно, че по този начин срокът за корекция в заявленията за кандидатстване без санкция става 14 юни, а срокът, в който фермерите могат да подават заявления и да правят корекции, но с намаление на субсидията за всеки ден закъснение, съответно ще е до 23 юни. Това е и крайният срок на кампанията за кандидатстване.

В петък ЕК официално позволи на държавите членки по свое решение да удължават кампанията за кандидатстване. Тази възможност даде глътка въздух на българските производители и на администрацията заради изключително проблемната кампания по кандидатстване тази година. Макар че официално още от 1 март фермерите могат да подават заявления за субсидии и да очертават обработваемите от тях земеделски земи, всъщност на практика кандидатстването беше блокирано. Причината е, че едва в края на март, или един месец след официалния старт на кампанията, агроминистерството публикува обществена поръчка за избор на фирма, която да актуализира данните от т.нар. правни основания, подадени през тази година. Това е документът, който доказва на какво основание всеки фермер обработва дадени земи – например нотариален акт или договор за аренда.

Фермерите трябва да регистрират предварително въпросните документи и след това, когато отидат да очертаят земите за субсидии, системата да покаже дали за тях има представен валиден документ. Тъй като тези данни с правните основания не бяха актуализирани до 20 април, реално преди тази дата фермерите можеха да очертават земите си, но не и да финализират процедурата по кандидатстване и трябваше да ходят втори път до земеделските служби след това.

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...