Община Брезник организира празник с различни спортни дисциплини на стадион “Чорни” по повод 17 май – Ден на българския спорт

Спортен празник под патронажа на кмета на Община Брезник Васил Узунов ще се проведе утре (сряда) в града. Това съобщиха от общинската администрация.

Организаторите са подготвили много забавления, изненади и награди. “Да спортуваме, да се забавляваме!”, обръщат се от Общината към жителите и гостите на Брезник. Празникът ще започне в 10 часа на градския стадион “Чорни”. В събитието ще вземат участие всички ученици и деца от училищата и детските градини в Брезник и село Ноевци.

Учениците ще сформират отбори и ще се състезават в различни спортни дисциплини като футбол, колоездене, волейбол, баскетбол и бягане, добави заместник кметът на Община Брезник Мария Добревска.

17 май – Ден на български спорт се празнува след Решение № 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 година. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация “Юнак”. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 година в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...