186 декара с фиданки са залесени в Брезнишко през пролетната кампания на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, наесен предстоят нови залесявания с топола и дъб

Близо 2800 декара са новите насаждения, наесен ще бъдат залесени още 700 декара с топола и дъб, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

Със засаждането на повече от 1 милион и 50 хиляди фиданки приключи пролетното залесяване и попълване на горските култури на територията на Югозападното държавно предприятие. Близо 2800 декара са създадените нови насаждения в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. По-големи залесявания се извършиха в териториалните поделения в Пирдоп – 187 декара, Елин Пелин – 172 декара, Брезник – 186 декара, Ихтиман – 137 декара, Благоевград – 121 декара, Самоков – 116  декара, както и в Кюстендил, Дупница, Сливница и Осогово.

Използвани са приоритетно местни широколистни видове – зимен дъб, цер, благун, червен дъб, космат дъб, както и топола, акация, обикновен кестен, явор и други. И тази година се извършиха масови залесявания с участието на доброволци, студенти и ученици. Над 50 декара са създадените нови гори с доброволчески труд в съвместните инициативи, в които Югозападно държавно предприятие осигурява подходящи терени и фиданки. Разраства се тенденцията за финансиране на залесителни дейности от различни юридически лица и организации. Общо 20 декара нови гори в районите на Елин Пелин, Дупница и София са засадени с финансовата подкрепа на частни компании.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...