186 декара с фиданки са залесени в Брезнишко през пролетната кампания на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, наесен предстоят нови залесявания с топола и дъб

Близо 2800 декара са новите насаждения, наесен ще бъдат залесени още 700 декара с топола и дъб, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

Със засаждането на повече от 1 милион и 50 хиляди фиданки приключи пролетното залесяване и попълване на горските култури на територията на Югозападното държавно предприятие. Близо 2800 декара са създадените нови насаждения в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. По-големи залесявания се извършиха в териториалните поделения в Пирдоп – 187 декара, Елин Пелин – 172 декара, Брезник – 186 декара, Ихтиман – 137 декара, Благоевград – 121 декара, Самоков – 116  декара, както и в Кюстендил, Дупница, Сливница и Осогово.

Използвани са приоритетно местни широколистни видове – зимен дъб, цер, благун, червен дъб, космат дъб, както и топола, акация, обикновен кестен, явор и други. И тази година се извършиха масови залесявания с участието на доброволци, студенти и ученици. Над 50 декара са създадените нови гори с доброволчески труд в съвместните инициативи, в които Югозападно държавно предприятие осигурява подходящи терени и фиданки. Разраства се тенденцията за финансиране на залесителни дейности от различни юридически лица и организации. Общо 20 декара нови гори в районите на Елин Пелин, Дупница и София са засадени с финансовата подкрепа на частни компании.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...