Вокална група “Песенна дъга” към училището в Брезник ще изпълни Шопски припевки на международния фолклорен фестивал “Нишавски хоровод” в Драгоман

Вокална група “Песенна дъга” от град Брезник ще вземе участие в международния фолклорен фестивал “Нишавски хоровод” в Драгоман, който ще се проведе на 20 и 21 май, предаде репортер на Zapadno.com.

Певиците от вокалната група, която е към средно училище “Васил Левски” ще участват за поредна година във фестивала. Пред публиката те ще изпълняват няколко Шопски припевки. Очаква се в събота (20 май), около 16 – 17 часа талантите на Брезник да се изявяват на сцената на фестивала. Момичетата от певческата група не са напрегнати преди представянето си, тъй като вече са професионалисти. Това сподели ръководителят на вокалната група Нина Димитрова.

Международният фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ се провежда всяка година в навечерието на 24-ти май едновременно в град Драгоман (България) и в град Димитровград (Сърбия). Фестивалът е фолклорен празник на жителите на  поречието на река Нишава и магистралата София – Ниш (територията на България и Сърбия). Ръководи се от Двустранен организационен комитет със съпредседатели – Благой Божилов – почетен председател на народно читалище “Драгоман – 1925″ и Зоран Андонов – директор на Център за култура град Димитровград. Почетен председател на „Нишавски хоровод“ е академик професор Манол Тодоров. Целта на това най-значимо културно събитие за Драгоман, е да покаже древната култура на „нишавяните“ и стремежа на населението от двете страни на границата да живее в мир и разбирателство. Основната идея, още от създаването му, е хората да разберат повече за фолклора на на едно богато на културно и историческо минало население. Население с близка етнография,  традиции, говор, облекло и обичаи, население с древна култура и дълбоки корени.

Миналата година група “Песенна дъга” е спечелила златен медал на “Нишавски хоровод” в Драгоман. 8 са певиците, които съставят вокалната група.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...