Правителството иска да се въведе донаборна военна служба заради недостиг от 5000 души в Българската армия

68-ма бригада Специални сили в Пловдив ще получи обещаните 3 милиона лева за ремонт на сградния фонд, които бяха обещани от премиера Бойко Борисов в предишния мандат. Това съобщи пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който посети поделението, предаде информационна агенция “Фокус“.

„По този въпрос разговаряхме с премиера в петък, парите ще бъдат отпуснати отново”, каза Каракачанов. Той уточни, че до момента парите не са усвоени, тъй като е имало обжалване. Причината за обжалването е, че е бил направен доста по-скъп проект за около 5 милиона лева. Този проект трябва да се преразгледа”, добави военният министър. Според него в момента условията, при които служат в момента българските военни са тежки, а армията е недооценена. Точно затова той ще посети поделенията на място, за да изготви оценка за състоянието на армията, която да предостави за разглеждане в МС. Средства за дофинансиране обаче ще могат да бъдат отпуснати едва при новия бюджет.

Красимир Каракачанов коментира още, че българското общество трябва да разбере, че армията не е институция само за паради, а тя е призвана да защитава териториалната цялост и суверенитет на България и живота на българските граждани. По тази причина военнослужещите трябва да получават достойно заплащане, от порядъка поне на 1000 лева. По думите му, в момента един редник получава 608 лева, което е напълно недостатъчно. Каракачанов посочи още, че в Българската армия в момента не достигат над 5000 души. Затова е започната инициатива на новото правителство за донаборната военна служба. На този етап въпросът е все още дискусионен, а обществото не е узряло за това.

Командосите от Специални сили в Пловдив демонстрираха пред министъра своите умения. Той наблюдава демонстрации на занятия от ежедневната бойна подготовка и инспектира учебно-материалната база.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...