През последните 14 години река Ерма е зарибена с 33 000 броя балканска пъстърва на територията на Трънско, като най-мащабната акция е била през 2008 година

През последните 14 години река Ерма е била зарибявана три пъти от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Последното зарибяване от Агенцията е било през 2009 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Общо 33 000 броя балканска пъстърва са пуснати в реката от 2003 година насам. Зарибяванията са извършвани от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Перник. На 9 юли, 2003 година река Ерма е била зарибена с 3000 броя личинки балканска пъстърва, а общото им тегло е било 1 килограм и 500 грама. Втората акция на Агенцията е била на 20 май, 2008 година, когато в реката, на територията на община Трън са пуснати 20 000 еднолетки балканска пъстърва с общо тегло 9 килограма.

При последното зарибяване, което е направено на 16 юни, 2009 година в Ерма са пуснати 10 000 еднолетки балканска пъстърва с общо тегло 6 килограма и 500 грама. “Това беше държавна програма за зарибяване на водоемите и се правеше всяка година. Като последното такова беше през 2009 година.”, поясни Ирина Стоева, главен специалист „Административно обслужване“ в отдел „Рибарство и контрол Западна България“ на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

През годините са правени зарибявания на реки преминаващи в община Трън, сред които Ябланица, Явор (или Пенкьовска река), Треклянска (или Раянска) и други. Допреди години ежегодно Агенцията е зарибявала по една река в областта.

Ерма е река, която протича през територията на Сърбия (Пчински окръг и Пиротски окръг) и България (Пернишка област – община Трън), ляв приток на река Нишава. Дължината и е 74 километра, от които 25 километра в България. Град Трън е единственият град по течението на реката. Селата в България са: Стрезимировци, Главановци, Берайнци и Богойна, а в Сърбия – Клисура, Искровци, Трънски Одоровци, Власи и други.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...