Уникална фотоизложба със снимки на абитуриенти от 1906 година и мъжки костюм от 1949 година ще бъдат показани в Брезник за Нощта на музеите

Фотоизложба “Абитуриентите през годините” и изложба на експонати “Абитуриентски тоалети” ще бъдат подредени в Общинския исторически музей в Брезник за Европейската “Нощ на музеите”, която ще бъде отбелязана на 20 май, предаде репортер на Zapadno.com.

В архивните снимки ще бъдат показани брезнишките абитуриенти и празичните им тоалети от началото на 20 век до наши дни. Най-старата снимка, която ще може да бъде видяна в изложбата е на абитуриенти от 1906 година, а най-скорошната – от 2009 година. На първите абитуриентски снимки на брезнишки зрелостници са заснети девойки от бившето стопанско училище (закритата ПГСС “Н. Й. Вапцаров”) с класният им ръководител. Интересен е фактът, че абитуриентките от началото на 20 век сами са си изработили тоалетите.

“Това, което са изработили го има на снимките. След някогашните абитуриенти ще стигнем и до наши дни. Ще покажем и мъжки костюм от 1949 година. Той е от вълнен плат, който е даден по наряд. Костюмът е на Асен Войнов, тогава е бил абитуриент. Понеже по онова време са били военни години и тежки времена – всички абитуриенти са били с един и същи плат на костюмите. Това не им е попречило да изкарат весело празника си. На изложбата ще присъстват хора, които ще разказват спомени, защото абитуриентските балове не са били такива каквито са сега. Тогава баловете са били вечеринки и са се провеждали на площада в града. Смятам, че ще се получи една задушевна обстановка.”, каза директорът на музея Аниела Асенова.

Входът за събитието, което ще започне от 19 часа на 20 май е свободен за всеки, който желае да се потопи в спомените на бившите абитуриенти на Брезник.

“Нощта на музеите” се организирана за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. Тази година е 13-ото издание на “Нощта на музеите”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...