merry christmas

Zapadno.com пожелава на своите читатели щастливи и топли празници!

Името на проф. Цоцорков ще бъде редом до Райна Княгиня, решиха единодушно съгражданите му

Името проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде редом до Райна Княгиня и проф. Марин Дринов в мемориалната стена на община Панагюрище, която се намира в Историческия музей в града. Това решиха общинските съветници в Панагюрище по предложение на кмета Никола Белишки, пише “Стандарт“. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е ръководител на бизнес групата, към която принадлежат проектите за добив на полезни изкопаеми в Брезник и в Трън.

Над 5000 души се стекоха на поклонение в Панагюрище и извиха над 300-метрова опашка. Те чакаха повече от час, за да си вземат последно сбогом пред тленните останки на председателя на надзорния съвет на “Асарел Медет” АД и почетен председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Той почина на 16 май в Швейцария след битка от година и половина с коварна болест.

Пред ковчега с тленните останки на проф. Цоцорков един след друг застанаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, шефът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, депутати, ръководствата на общините Панагюрище и Стрелча, на които починалият бе почетен гражданин, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, бизнес партньори, миньори от “Асарел Медет”, лекари от “Уни хоспитал” и хиляди граждани.

Сред черните драперии, окичени по стените на зала “Асарел арена”, слова за създателя на най-успешното предприятие в региона – “Асарел-Медет”, произнесоха кметът на Панагюрище Никола Белишки, изп. директор на ” Асарел Медет” АД Делчо Николов и настоящия председател на Минно-геоложката камара проф. Николай Вълканов. До огромен некролог в памет на проф. Цоцорков, семейството му приемаше съболезнования. Хората пишеха своите прощални слова и благодарствени думи в шест книги, пише още “Стандарт“.

Съболезнователни телеграми изпратиха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Димитър Главчев, министрите от кабинета.

„Той беше един достоен работодател, достоен човек! Ще ни липсва на всички”, написа в съболезнователната телеграма до семейството на Цоцорков министър-председателят Бойко Борисов.

Черни траурни знамена бяха спуснати на сградите на общината и на болницата “Уни Хоспитал”, съградена по идея на проф. Цоцорков и финансирана от него.

Родолюбивият панагюрец бе погребан в местния гробищен парк само в присъствието на семейството си.Копирано от standartnews.com

Виж също...

1 Response

  1. Сергей Иванов каза:

    Решението е незаконосъобразено с националните принципи и е редно да се гласува с национален референдум!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...