В Нощта на музеите Общинският исторически музей показа как са изглеждали абитуриентите от Брезник от началото на 20 век до наши дни, а бивши ученици разказаха за баловете си – СНИМКИ

Абитуриентски тоалети и костюми от 1949 година до 2009 година изложиха в Общинския исторически музей в град Брезник. Изложбата е по повод Нощта на музеите, която се отбелязва днес, предаде репортер на Zapadno.com.

В експозицията, която изпълни изложбената зала на музея са подредени и снимки на абитуриенти от Брезник, като най-старата е от 1906 година. Впечатление прави и дамска кесия от същата година, която е поместена сред експонатите.

Изложените тоалети и костюми са дарени от бивши абитуриенти. Част от бившите ученици, които преди години са завършили разказаха пред посетителите за преживяванията си от абитуриентските си балове, както и как са били отбелязвани по тяхно време. В експозицията присъства и стихотворението “Абитуриенти” посветено на зрелостниците.

На първите абитуриентски снимки на брезнишки зрелостници са заснети девойки от бившето стопанско училище (закритата ПГСС „Н. Й. Вапцаров“) с класният им ръководител, както и завършващи ученици пред сградата на СУ “Васил Левски”. Интересен е фактът, че абитуриентките от началото на 20 век сами са си изработили тоалетите, разказа директорът на музея Аниела Асенова.

Изложбата може да бъде посетена през следващите 10 дни, в които тя ще краси една от залите на брезнишкия музей, който съхранява традициите и бита на Граовско.

Разгледайте снимки от нестандартната изложба, която беше открита тази вечер в Брезник:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...