Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков: Майките, които се върнат на работа на шестия месец след раждане ще получат бонус

Майките, които се върнат на работа на шестия месец след раждането на детето си, ще получават и 50% от отпуснатото им обезщетение. Това обяви на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от информационна агенция „Фокус“. 

Министърът обяви, че МС е приел Наредбата за изменение и допълнение за работното време, почивките и отпуските. Наредбата идва след промените в Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване от края на миналата година и които влизат в сила от 1 юни тази година. Става дума за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето и които ще имат възможност да получават 50 % от размера на отпуснатото им обезщетение, обясни Петков.

По думите му наредбата включва прецизиране на механизма за сумирано изчисляване на работното време. В досегашните текстове на наредбата липсваха текстове за изискванията за съставяне на графиците при сумирано изчисляване на работното време и за обстоятелствата, при които те се променят. Поради това към момента съществуват разнообразни практики при прилагане на сумирано отчитане на работното време, които не винаги са в съответствие с изискванията на Кодекса на труда, отбелязаха от МС.

С наредбата се гарантира единното прилагане на нормативната уредба, както и правата на работниците и служителите, свързани с почивките и заплащането на труда при сумирано изчисляване на работното време. Ще се увеличи подкрепата за осиновяването с увеличаване на отпуските за осиновителите на деца, стана ясно от думите на министър Петков.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...