Радиоактивността в Трънско не се дължи на уран – става ясно от репортажа на БТВ

От репортажа на БТВ, излъчен тази вечер в централната емисия “Новини”, става ясно, че всички изследвани води в Пернишко „по радиологичния показател естествен уран съответстват на изискванията“ на Наредба 9 за качеството на питейните води.

Преди седмици, когато започна да се говори за водата на Хасково, Министерство на здравеопазването обясни, че се следи не само има ли повишена концентрация на уран, но и дали има радиоактивност от други тежки елементи – така наречената алфа- и бета-радиоактивност.

Представеният от БТВ проблем в Пернишко е свързан с алфа-активност. В средата на месец април Министерството на здравеопазването обясни, че през 2015 година нормите за радиоактивност са променени и показателят за алфа активност вече е 0,1 бекерел/л, а преди е бил 0,5 бкр./л или пет пъти по-висок.

Изнесените данни за превишените норми в трънското село Зелениград са за 0,95 бекерела на литър (Bq/l). Не става ясно какви са показателите за останалите села в района.

По повод Хасково на извънредна пресконференция представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството – увериха, че тези стойности не са индикация за опасност за здравето на хората, а са предупреждение към властите да открият източника на замърсяването. Тогава Илко Семерджиев – служебен вицепремиер и министър на здравеопазването, заяви, че когато става дума за естествен източник на радиоактивност, с потичането на пролетните води подобни стойности могат да се очакват и на още места в страната. Така и стана – притеснителни новини дойдоха от Първомай, Велинград, села в общините Пловдив, Димитровград, а сега и от селата в Пернишко.

Становището на Световната здравна организация, която беше потърсена за консултация при случая в Хасково, гласеше, че зададените от нея норми са “силно консервативни” и са “препоръчителни, а не задължителни”, съобщиха тогава от здравното министерство.

„Превишаването на нивата трябва да се приема като повод за по-нататъшно разследване, а не непременно като индикация, че питейната вода е опасна” – пишело в отговора на СЗО. Стойностите са такива, че да са безвредни, дори и да се приемат през целия човешки живот, а не само спорадично, посочва зам. министърът на здравеопазването Галин Каменов.

Сред множеството коментари през изминалия месец във връзка с превишени стойности на радиоактивност специалистите посочваха като най-чести причини за явлението – естественият състав на скалите, добив на уран в миналото и масово замърсяване на почвите с изкуствени торове.

За проблемните села в Трънско, както и двете брезнишки села близо до община Трън, се знае, че попадат в райони със скали, които са богати на минерали. В Трънско са известни много находища на полезни изкопаеми. Любопитно е, че само Глоговица е от селата в непосредствена близост до бившата мина „Злата“, в която се твърдеше, че някога е имало уранодобив. А Зелениград и Забел са известни с чистата си природа в полите на планината Руй.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...