Самодейният читалищен театър на Брезник представи постановката “Полковникът и птиците” на сцената в театър “Христо Ботев” в сръбския град Димитровград

Талантливите самодейци от театъра към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” представиха постановка на сцената в театър “Христо Ботев” в сръбския град Димитровград, предаде репортер на Zapadno.com.

Самодейците изиграха постановката “Полковникът и птиците” от българския писател, драматург и сценаристи Христо Бойчев. “Посрещнаха ни много добре, забавлявахме се страхотно. Преди няколко години колегите са гостували с постановката “Бюро за женитби”, аз все още не бях част от самодейния театър тогава. След това техният самодеен театър гостува в Брезник. Преговорите за гостуването ги водеше Магделена Георгиева.”, сподели самодейния актьор и учител Симона Рангелова-Павлова.

„Полковникът и птиците“ пълни очите със сълзи – на моменти от смях, друг път – заради суровия шамар, който ни забива реалността. Сюжетът на пиесата на Христо Бойчев разказва за една лудница, където са изпратени  помощи под формата на военни униформи. Лудите ги обличат и постепенно се харесват като войници със свой командир, произвел се в полковник. Отрядът си извоюва истинска територия, а после иска независима държава от ООН.

Начало на художествената самодейност в читалището поставя самодейният читалищен театър. Първата играна пиеса е “Свекърва”. След Балканската и Първата световна война настъпва нов етап в развитието на театралната самодейност. Един от върховете в дейността му е представяната през 1920 година пиеса “Женитба“ по Гогол, този път с големите актьори Кръстьо Сарафов и Петко Атанасов. Театралната самодейност се издига на нивото на професионалните изисквания, допълват от общинската администрация на Брезник.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...