Експерти от “Бюро по труда” и трайно безработни от община Трън дискутираха причините за ниската мотивация при търсене на работа – СНИМКИ

През месец май дирекция „Бюро по труда” – Перник проведе две информационни срещи с 48 продължително безработни лица в градовете Перник и Трън. Темите на срещите бяха: „Пречки за активно поведение на пазара на труда и тяхното преодоляване“ и “Повишаване на мотивацията за търсене на работа при продължително безработни лица“, съобщиха от дирекцията.

Подробно бе презентирана и услугата „Ателие за търсене на работа“, която подпомага търсещите работа лица в основните дейности, свързани с намирането на подходяща трудова реализация. В хода на дискусията бяха изведени причини за ниска мотивация за търсене на работа – липса на образование, лошо организиран междуселищен транспорт, липса на достатъчна увереност, затруднената самооценка на възможностите за реализация.

За да се изгради уверено поведение у безработните лица, се осъществи психотренинг за позитивно мислене. За подобряване на способностите за самооценка  участниците бяха запознати от психолога на дирекция „Бюро по труда” – Перник с четири модела на поведение: оценъчен – да оценят ситуацията, в която се намират; нагласа спрямо ситуацията; реалистичен – „на кого мога да разчитам„ и „кой реално може да ме подкрепи“ и изготвяне на личностна стратегия за справяне. Моделите на поведение ще бъдат приложени на практика в последващи срещи в зависимост от индивидуалните потребности на присъстващите на срещата продължително безработни лица.

Снимки: “Бюро по труда” – Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...