Здравните инспектори откриха бактерии в питейната вода от чешмата в центъра на трънското село Докьовци по време на изследвания през изминалата седмица

Откриха бактериите колиформи в питейната вода в трънското село Докьовци. Това става ясно от справка на РЗИ-Перник за състоянието на питейната вода за периода 15 май – 21 май, 2017 година на територията на област Перник, научи Zapadno.com.

Според справката за изминалата седмица са извършени изследвания в 8 населени места на територията на региона. От тях 1 проба не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Тя е от чешмата в центъра на трънското село Докьовци. “Микробиологични показатели – 1 пробa: – с. Докьовци – ч. център – колиформи – 13/100”, пише още в информацията от РЗИ-Перник. Проблеми във връзка с водоснабдяването, за които са необходими намесата и помощта на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи – няма, констатират още от Инспекцията.

Колиформните микроорганизми се явяват удобни микробни индикатори за качеството на  водата поради лесното им откриване и тяхното количествено определяне. Терминът „колиформни бактерии” се отнася към клас грам-отрицателни бактерии. Тези бактерии имат пръчковидна форма и основно живеят и се размножават в храносмилателната система на човека и повечето топлокръвни животни (домашен добитък и водоплаващи птици). Способни са да ферментират лактозата при 35-37 о С с образуване на киселини, газове и алдехиди. Във водата попадат предимно с фекалните води и са способни да преживяват в нея в течение на няколко седмици, въпреки че са лишени от способността да се размножават.

Колиформните бактерии не винаги точно свидетелстват за наличието на патогени във водата. Прието е този тест да се използва като показател за микробиологичните качества  на водата. Съгласно изискванията на ЕС колиформни бактерии нe трябва да се откриват в питейната вода.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...