Здравните инспектори откриха бактерии в питейната вода от чешмата в центъра на трънското село Докьовци по време на изследвания през изминалата седмица

Откриха бактериите колиформи в питейната вода в трънското село Докьовци. Това става ясно от справка на РЗИ-Перник за състоянието на питейната вода за периода 15 май – 21 май, 2017 година на територията на област Перник, научи Zapadno.com.

Според справката за изминалата седмица са извършени изследвания в 8 населени места на територията на региона. От тях 1 проба не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Тя е от чешмата в центъра на трънското село Докьовци. “Микробиологични показатели – 1 пробa: – с. Докьовци – ч. център – колиформи – 13/100”, пише още в информацията от РЗИ-Перник. Проблеми във връзка с водоснабдяването, за които са необходими намесата и помощта на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи – няма, констатират още от Инспекцията.

Колиформните микроорганизми се явяват удобни микробни индикатори за качеството на  водата поради лесното им откриване и тяхното количествено определяне. Терминът „колиформни бактерии” се отнася към клас грам-отрицателни бактерии. Тези бактерии имат пръчковидна форма и основно живеят и се размножават в храносмилателната система на човека и повечето топлокръвни животни (домашен добитък и водоплаващи птици). Способни са да ферментират лактозата при 35-37 о С с образуване на киселини, газове и алдехиди. Във водата попадат предимно с фекалните води и са способни да преживяват в нея в течение на няколко седмици, въпреки че са лишени от способността да се размножават.

Колиформните бактерии не винаги точно свидетелстват за наличието на патогени във водата. Прието е този тест да се използва като показател за микробиологичните качества  на водата. Съгласно изискванията на ЕС колиформни бактерии нe трябва да се откриват в питейната вода.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...