Вижте какво показва радиологичният анализ на питейната вода в трънските села около мина “Злата”

В края на месец април водата в трънското село Глоговица е била без отклонение в радиологичните показатели. Днес „Евромакс Сървисиз“ ЕООД предостави на Община Трън данните от изследвания на водата, които възложи преди месец на Акредитирана лаборатория по радиоекология и радиоизотопни изследвания, съобщиха от фирмата.

“Във връзка с повишения обществен интерес към показателите на водата в района, споделяме резултатите с всички, за да са налице актуални данни. Пробите са взети от 4 обществени чешми в центъра на селата: Банкя (минерална вода), Милкьовци, Велиново и Глоговица. Изследванията, които правим са част от нашия предварителен анализ на водите. За съжаление те обхващат само селата, които са около старата мина „Злата“, тъй като след решението за промяна на инвестиционния проект, вниманието ни се ограничава само до тази част от общината. На база изложените данни от изпитванията, може да се обобщи, че в нито една от пробите няма регистрирани отклонения от контролните стойности, установени с Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.”, съобщиха още от „Евромакс Сървисиз“.

“Твърденията за връзка между геоложките сондажи при проучвателната дейност в находище „Трън“ и промените в показателите на водата са силно спекулативни. По принцип не може да се допусне, че е възможно сондажите да имат подобен ефект. В случая е важно да се подчертае, че проблемните проби на водата са от 2016 година, а сондажната дейност в района е приключила повече от 4 години преди това. Макар планината Руй да е проучвана, сондажите никога не са били в близост до село Зелениград.”, отбелязаха още от фирмата.

Вижте изпратеното писмо от „Евромакс Сървисиз“ до кмета на Община Трън Станислав Николов и председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев като отворите PDF файла: Писмо до Община Трън и анализ на водата в четири трънски села.

Обобщена информация за резултатите от изпитването в четирите трънски села:

Виж също...

1 Response

  1. Titerenova каза:

    Коя лаборатория е изследвала водата?И защо не се отваря съдържанието на писмото?Прилича ми на: Крадецът вика,дръжте крадеца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...