Прокуратурата се захвана с референдума в Трън

Административен съд – Перник съобщи на сайта си, че на 22.05.2017 г. е образувано административно дело по протест от Окръжна прокуратура – Перник срещу решението на Общинския съвет в Трън за произвеждане на местен референдум на 11 юни 2017 г. за отговор на въпроса: „Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“.

Според сигнала на Прокуратурата решението на Общински съвет – Трън е незаконосъобразно поради неспазване на чл. 66-69 АПК, а именно „допуснато съществено нарушение на процесуални права и допуснати нарушения на отделните етапи от процедурата по издаването му“ и същото „противоречи с чл. 26, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), тъй-като от една страна решава въпрос, който не е от местно значение, а от друга страна този въпрос не е предоставен в компетенцията на органите на местното самоуправление“.

Производството по делото е на етап проверка редовност на протеста.

Виж също...

3 Responses

  1. Aleks каза:

    Последният ръководител на мината Виктор Шишков си спомня: „При прокопаването на една от галериите попаднахме на силно радиоактивен елемент. Веднага след това галерията беше запечатана и закрихме щолня 62. Орудяването е в предимно кварцови и гранитни скали, които са много твърди и при добива и преработката им се отделя доста прах. Този прах е много опасен, веднъж попадне ли в човешкия организъм, не може да се изхвърли и води до заболявания. Голям процент от работниците в мината заболяват и умират млади. Заболяват и много от работниците, заети във флоатационната фабрика.”

    Почернени са семейства от селата Ерул, Глоговица, Велиново… Диагнозата дежурно е „силикоза“. Днес тези разсекретени документите могат да ни наведат и на други мисли, но за хората, оставили живота си в галериите на мина „Злата“, това вече е без значение. Сега обаче от нас зависи дали сме научили своите уроци, че здраве с пари не се купува, че няма богатство, което може да замени усмивките от лицата на близките ни, песента на славея и уханието на гората.

    На 11 юни на първия местен референдум в Трън заедно избираме да кажем високо и ясно: ДА – за чиста трънска природа!

  2. Titerenova каза:

    Ако това е така, тогава има ли въобще право на глас българският гражданин, по какви въпроси , след като всичко е от компетентност на държавните органи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...