Прокуратурата се захвана с референдума в Трън

Административен съд – Перник съобщи на сайта си, че на 22.05.2017 г. е образувано административно дело по протест от Окръжна прокуратура – Перник срещу решението на Общинския съвет в Трън за произвеждане на местен референдум на 11 юни 2017 г. за отговор на въпроса: „Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“.

Според сигнала на Прокуратурата решението на Общински съвет – Трън е незаконосъобразно поради неспазване на чл. 66-69 АПК, а именно „допуснато съществено нарушение на процесуални права и допуснати нарушения на отделните етапи от процедурата по издаването му“ и същото „противоречи с чл. 26, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), тъй-като от една страна решава въпрос, който не е от местно значение, а от друга страна този въпрос не е предоставен в компетенцията на органите на местното самоуправление“.

Производството по делото е на етап проверка редовност на протеста.

Виж също...

3 Responses

  1. Aleks каза:

    Последният ръководител на мината Виктор Шишков си спомня: „При прокопаването на една от галериите попаднахме на силно радиоактивен елемент. Веднага след това галерията беше запечатана и закрихме щолня 62. Орудяването е в предимно кварцови и гранитни скали, които са много твърди и при добива и преработката им се отделя доста прах. Този прах е много опасен, веднъж попадне ли в човешкия организъм, не може да се изхвърли и води до заболявания. Голям процент от работниците в мината заболяват и умират млади. Заболяват и много от работниците, заети във флоатационната фабрика.”

    Почернени са семейства от селата Ерул, Глоговица, Велиново… Диагнозата дежурно е „силикоза“. Днес тези разсекретени документите могат да ни наведат и на други мисли, но за хората, оставили живота си в галериите на мина „Злата“, това вече е без значение. Сега обаче от нас зависи дали сме научили своите уроци, че здраве с пари не се купува, че няма богатство, което може да замени усмивките от лицата на близките ни, песента на славея и уханието на гората.

    На 11 юни на първия местен референдум в Трън заедно избираме да кажем високо и ясно: ДА – за чиста трънска природа!

  2. Titerenova каза:

    Ако това е така, тогава има ли въобще право на глас българският гражданин, по какви въпроси , след като всичко е от компетентност на държавните органи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...