Стартира първото българско цифрово радио, което покрива със сигнал цялото Софийско поле, както и части от Брезнишко

За първи път в ефира на София има цифрово радиоразпръскване. Излъчването започна на 1 май и се осъществява от ЕТ ДИП Трейдинг – Павел Костадинов. Предавателят се намира на Витоша, над квартал “Симеоново” и има покритие на цялото Софийско поле. В мултиплекса работят 16 тестови канала, излъчващи звуково съобщение “DAB+ radio test”. Засега не се предават музикални или информационни радиопрограми, съобщи predavatel.com.

Въпреки, че излъчването на Павел Костадинов е само тестово и не съдържа радиопрограми, забележителен факт е, че то изпревари както заявеното още в края на миналата година намерение на БНР за цифрово излъчване, така и мощностите на НУРТС/БТК. Засега ЕТ ДИП Трейдинг е единствената фирма с разрешение за техническо цифрово радиоразпръскване (временно със срок до 31 октомври, 2017 година) и все още няма лицензирани радиопрограми за този тип разпространение.

По-рано през годината Съветът за електронни медии (СЕМ) заедно с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведоха консултации за цифровото радиоразпръскване. В срещата участваха представители на Българското национално радио (БНР), Асоциацията на българските радиооператори (АБРО), Дарик Радио и Радио Фокус, с които са били обсъдени нагласите за бъдещо цифрово радиоразпръскване у нас. БНР е представило желание за експериментално цифрово радиоразпръскване, докато представителите на търговските радиостанции са изразили резервираност и опасения от неравнопоставеност в сектора. СЕМ е заявил готовност за продължаване на диалога, а КРС откри процедура за провеждане на обществени консултации за цифровото радиоразпръскване.

DAB е най-разпространената технология за цифрово радиоразпръскване в света – излъчване има в над 60 страни. Най-напред в развитието на цифровото радио е Норвегия, където през 2017 година започна спиране на аналоговите FM-предаватели и преминаване изцяло към цифрово излъчване (Digital Switchover). С над 95 % покритие на населението са Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Швейцария. DAB-предаватели има в почти всички Европейски страни и в много големи градове в Азия, Африка, Австралия.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...