За трета година християнско семейство от София подари курбан на брезничани за празника Спасовден, който достигна и до трудноподвижните и бедни хора в Брезник – СНИМКИ

Със Света литургия в храм “Свети Георги Победоносец” и курбан за здравен отбелязаха Спасовден в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията започна в 8:30 часа и беше водена от отец Михаил. След нея беше направен водосвет, а около 11 часа започна раздаването на курбана за здраве. Първоначално той трябваше да се раздава на святото място „Свети Спас“ (Свето Възнесение Господне), при каменния кръст на хълма Бърдото, но поради неблагоприятните метеорологични условия курбанът се раздаваше в храм “Свети Георги Победоносец”.

Приготвянето на чорбата е започнало в 4 часа сутринта, в което са се включили три жени. Над 200 порции от курбана бяха раздадени на брезничани. При раздаването бяха подсигурени пластмасови чаши и лъжици, както и хляб. Благодатната чорба се приготвя по инициатива на семейство християни от София – съпруг и съпруга. Тяхното благородно дело се случва за трета година в град Брезник. Семейството няма корени или къща в Брезнишко, но за сметка на това споделя, че мястото е прекрасно и им харесало. Затова и решили да подпомагат курбана на Спасовден. Чорбата, която остана беше изсипана в буркани и раздадена на трудноподвижни и бедни хора в града.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“. Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден. В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...