Министър Екатерина Захариева за изказването на Владимир Путин: Празникът не е само наш, а кирилицата е обща, но помним историята си и затова сме горди

Славянската писменост е дошла в Русия от “македонската земя”. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов вчера, предаде БНТ.

Домакинът поздрави госта си с наградата “За единство на православната култура, която му бе връчена в Москва. Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин”, допълни Путин.

Думите на руския президент предизвикаха коментарът на външния министър Екатерина Захариева, която написа във Фейсбук: “Научих, че руският президент Владимир Путин се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: “Писмеността дойде при нас от македонската земя.”

Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Захариева пише още: “Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник… Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута… Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...