Министър Екатерина Захариева за изказването на Владимир Путин: Празникът не е само наш, а кирилицата е обща, но помним историята си и затова сме горди

Славянската писменост е дошла в Русия от “македонската земя”. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов вчера, предаде БНТ.

Домакинът поздрави госта си с наградата “За единство на православната култура, която му бе връчена в Москва. Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин”, допълни Путин.

Думите на руския президент предизвикаха коментарът на външния министър Екатерина Захариева, която написа във Фейсбук: “Научих, че руският президент Владимир Путин се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: “Писмеността дойде при нас от македонската земя.”

Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Захариева пише още: “Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник… Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута… Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...