Брезничани подариха на българите в Босилеград книга със стихотворения за България, книга на поетесата Таня Матеева и проспект със забележителностите от община Брезник – СНИМКИ

Брезничани показали топлия си дух на българите, които живеят в сръбския град Босилеград. Това се е случило на посещение, което 52-ма брезничани са направили преди два дни, предаде репортер на Zapadno.com.

Групата от Брезник се отправила към Сърбия в 7 часа в съботния ден и за първи път посетила Босилеград. Целта на екскурзията е била брезничани да видят как живеят сънародниците ни в Западните покрайнини. “Това наше решение за пътуването беше прието от всички – родолюбиви българи сме, граовци. Хората там ни посрещнаха много добре и са много любезни. В Босилеград имахме среща в културно-информационния център с Иван Николов. Той е много интересна личност – поет, писател, журналист и общественик. Случайно разбрахме, че той освен, че е редактор на бюлетина, който се издава от културно-информационния център на Босилеград е и одобрен от журито на Европейския парламент за наградата на Европейски гражданин на 2016 година. Наградата е за безкомпромисна борба за мир, свобода, демокрация и опазване на културата на българите в Сърбия.”, разказа брезничанката Аниела Асенова.

В културно-информационния център гостите посетили изложба, която е посветена на 100-годишнината от погрома над Босилеград и околните села през 1917 година от сръбския поручик Коста Печанец. Намерението на Аниела Асенова, която е директор на Общинския исторически музей е да покани изложбата да гостува в град Брезник. “Залата на културно-информационния център е една малка България – имат и скромна библиотека само с български книги, имат нашите най-велики портрети и личности, както и цялата история на страната ни, която е пресъздадена.”, сподели още Аниела Асенова. Посещението включвало и босилеградския храм „Рождество на Пресвета Богородица“.

По време на екскурзията си брезничани срещнали и с Димитър Димитров – човекът, който е поръчал паметната плоча на избитите в Босилеград през 1917 година. Гостите посетили и къщата му, която ги посрещнала с българското знаме и чешма до дома му с българския трибагреник. Посрещнал ги и синът на Димитър Димитров – Бойчо Димитров, който закарал част от гостите до близкото село Извор. Там той им показал красотите и забележителностите на селцето, в което се намира и църква с дължина 36 метра. “Тези българи нямат кой знае какво препитание. Хората там имат един завод, една занаятчийска дървопреработвателна работилница, имат цех за бельо, имат разкошна болница и гимназия, в която се изучава официалния сръбски език – 4 часа седмично и 2 часа седмично децата учат български език. Видяхме, че те са в същото положение като нашето – бедни, но със сърце и народна памет. Бяхме щастливи, че посетихме този забравен край.”, каза още Аниела Асенова.

Желанието на българите от Босилеград е да бъде изграден граничен пункт, който да свързва село Извор с България, за да се изгради туристическа връзка през Трекляно и Земенския манастир с църквата “Света Троица” в босилеградското село Извор.

Брезнишките гости показали топлия си дух и добродушие като подарили книга със стихотворения за България, книга на поетесата от Брезнишко Таня Матеева и проспект даден от Община Брезник със забележителностите от Граовско.

Разгледайте снимки от посещението на брезничани в Босилеград:

Снимки: Аниела Асенова и Ваня Иванова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...