РИОСВ-Перник проверява мостовете на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото Ждрело

Регионална инспекция по околна среда и водите-Перник (РИОСВ) ще извърши проверка на мостчетата над реките Ерма и Ябланица заради проблемното им състояние. Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок с представители на Община Трън, след което ще бъдат направени предписания. Това съобщиха за Zapadno.com от Министерство на околна среда и водите.

От няколко години състоянието на мостовете и екопътеките на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото Ждрело се влошава. Местни жители твърдят, че е въпрос на време да се случи инцидент на някои от мостовете. В момента в критично положение е на най-дългият мост над река Ябланица, който се е огънал, а на няколко места парапетът му е компрометиран. Мостът се извисяха на 25-30 метра над реката и е най-високото съоръжение по екопътеката на Ябланишкото Ждрело.

Освен проверката се очаква Българска асоциация за селски и екологичен туризъм да изготви доклад за състоянието на мостчетата над реките Ерма и Ябланица, за който има сключен договор с Община Трън. Асоциацията трябва да изготви и проект за реконструкцията им. Ето какво отговориха от пресцентъра на Министерство на околна среда и водите:

Екопътеката „Ждрелото“ при река Ерма е изградена през 1997 година от Община Трън. Част от трасето й преминава през природна забележителност „Ждрелото на река Ерма“.

По данни на Община Трън, за установените проблемни участъци – мостчетата над река Ерма и Ябланица, общината е сключила договор с Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/ за изготвяне на доклад за състоянието на пътеката, както и за изготвяне на идеен проект, с цел реконструкция.

Във връзка с откриване на туристическия сезон експерти от Община Трън са направили обход по част от трасето на екопътеката. Предстои поставяне на още обезопасителни табели и възстановяване на старите, с цел осигуряване безопасност на преминаващите посетители. В туристическия център при екопътеката на Ждрелото на река Ерма служители на Община Трън водят разяснителна кампания и придружават желаещите групи посетители.

На РИОСВ-Перник е разпоредено, да извърши проверка на място с представители на Община Трън във възможно най-кратък срок и да се дадат предписания за осигуряване безопасността на посетителите.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...