РИОСВ-Перник проверява мостовете на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото Ждрело

Регионална инспекция по околна среда и водите-Перник (РИОСВ) ще извърши проверка на мостчетата над реките Ерма и Ябланица заради проблемното им състояние. Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок с представители на Община Трън, след което ще бъдат направени предписания. Това съобщиха за Zapadno.com от Министерство на околна среда и водите.

От няколко години състоянието на мостовете и екопътеките на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото Ждрело се влошава. Местни жители твърдят, че е въпрос на време да се случи инцидент на някои от мостовете. В момента в критично положение е на най-дългият мост над река Ябланица, който се е огънал, а на няколко места парапетът му е компрометиран. Мостът се извисяха на 25-30 метра над реката и е най-високото съоръжение по екопътеката на Ябланишкото Ждрело.

Освен проверката се очаква Българска асоциация за селски и екологичен туризъм да изготви доклад за състоянието на мостчетата над реките Ерма и Ябланица, за който има сключен договор с Община Трън. Асоциацията трябва да изготви и проект за реконструкцията им. Ето какво отговориха от пресцентъра на Министерство на околна среда и водите:

Екопътеката „Ждрелото“ при река Ерма е изградена през 1997 година от Община Трън. Част от трасето й преминава през природна забележителност „Ждрелото на река Ерма“.

По данни на Община Трън, за установените проблемни участъци – мостчетата над река Ерма и Ябланица, общината е сключила договор с Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/ за изготвяне на доклад за състоянието на пътеката, както и за изготвяне на идеен проект, с цел реконструкция.

Във връзка с откриване на туристическия сезон експерти от Община Трън са направили обход по част от трасето на екопътеката. Предстои поставяне на още обезопасителни табели и възстановяване на старите, с цел осигуряване безопасност на преминаващите посетители. В туристическия център при екопътеката на Ждрелото на река Ерма служители на Община Трън водят разяснителна кампания и придружават желаещите групи посетители.

На РИОСВ-Перник е разпоредено, да извърши проверка на място с представители на Община Трън във възможно най-кратък срок и да се дадат предписания за осигуряване безопасността на посетителите.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...