Брезничани посетиха някогашния просветен център на българите в Краище – село Извор и местната църква, която е дълга 36 метра – СНИМКИ

Над 15 брезничани са посетили босилеградското село Извор в Сърбия, което се слави като някогашният просветен център на българите в Краище. Гостите се докоснали и до силата на духовното в местния храм „Света Троица”, предаде репортер на Zapadno.com.

Посещението на брезничани било част от екскурзия до град Босилеград, която се състояла през изминалата събота. Група от 52 човека посетила Западните покрайнини, за да разберат как живеят българите там. По време на посещението брезничани се запознали с Димитър Димитров, който живее в Босилеград, но съхранява българското и го предава. По време на срещата синът на Димитър Димитров – Бойчо Димитров също се запознал с брезнишките гости. Той предложил да закара част от тях с бусчето си до близкото село Извор. 16 брезничани приели поканата и посетили селцето, в което разгледали местния храм „Света Троица”. Той е изграден от дебърски майстори през 1833 година, а иконостасът в него датира от 1888 година. Димитър Зограф, който е брат на Захари Зограф е работил по иконостаса в църквата на село Извор, която е дълга 26 метра. Димитър Димитров и фамилията му са припокрили църквата със собствени средства, за да се запази за поколенията.

Църквата „Света Троица“, известна и като вилаетската църква, е построена през 1833-1835 година върху основите на предишна, вече съборена църква със същото име, подобна е много на тази в Банско строена по същото време. Изворската черква е построена след танзиматските реформи в Турската империя, когато било разрешено да се строят нови черкви, но само върху стари основи. На 21 юли 1833 година султан Махмуд Хан ІІ издал ферман за построяване на изворската църква върху основите на стария разрушен храм. С много хитрости относно размера на основите, есента на 1833 година тук изворци открили първото килийно училище, а през следващата година започнал истински строежът на изворската църква като централна, нахийска или, както я наричат тогава, „вилаетска“ черква с предназначение да служи на цялото Краище. Сградата е трикорабна с дървени колони между корабите, с нартекс с каменна аркада от запад и 6 стенна абсида на изток, подът е настлан с големи саменни плочи. Забележителни са особено внушителните и за това време размери: 36 метра дължина, плюс абсидата още над 2 метра, и ширина 19,5 метра или около 720 m² застроена площ, с наос висок при билото към 12 метра, и купол извисяващ се на близо 20 метра от земята до върха на кръста.

Разгледайте снимки от църквата в босилеградското село Извор:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...